Riksdagsmän från Göteborg stöttar OS-facklan för mänskliga rättigheter
OS-medaljör Pelle Pettersson (mitten) säger att han gärna ställa upp för att kinesernas ska få demokrati och mänskliga rättigheter. (Foto: Epoch Times/Lilly Wang, 2007-10-08)


När stafetten med OS-facklan för mänskliga rättigheter i Kina anlände till Göteborg på måndagen kom politiker från samtliga riksdagspartier till en manifestation på Kungsportsplatsen. Pelle Pettersson, OS-medaljör i segling 1964 och 1972, tog emot facklan.

– När man får höra hur förhållandena är i Kina och det finns en möjlighet att påverka kinesiska myndigheterna genom en sådan här aktivitet så att folk får det bättre med demokrati och mänskliga rättigheter är jag mycket för det, sade Pelle Pettersson.

Elden som brinner för mänskliga rättigheter

Efter starten i Aten den 9 augusti har den globala OS-facklan för mänskliga rättigheter färdats genom femton andra städer i Europa innan den nådde Göteborg den 8 oktober.

Facklan utgick från Götaplatsen. Med riksdagsledamöterna Karla López och Peter Rådberg i spetsen bar en grupp idrottare facklan, från Götaplatsen förbi Kinas konsulat vid Grönsakstorget, till Kungsportsplatsen.

OS-medaljören Pelle Petterson som utsetts till ambassadör för facklan i Göteborg tog emot elden för mänskliga rättigheter inför en entusiastisk publik.

Bred och bestämd internationell ståndpunkt

– Jag tror de kinesiska kommunisterna i grunden inte har någon förståelse alls för mänskliga rättigheter, däremot förstår de säkert ekonomiskt språk sade Cecilia Wigström, en av de inbjudna talarna, och konstaterade att Kina är lika beroende av omvärlden som det omvända förhållandet.

– Om vi har ett gemensamt agerande inom EU och USA då har vi mycket ekonomisk tyngd och det tror jag de tar hänsyn till, tillade Wigström.

– Rösten måste bli tydligare från den svenska regeringen och från oss vanliga medborgare, sade Peter Rådberg, riksdagsledamot från miljöpartiet, som tycker att det är tveksamt att OS har förlagts till Kina som har brutit mot den olympiska kommitténs stadgar och bör diskvalificeras.

Nästan alla talarna hade den gemensamma uppfattningen att man ska ta tillfället att sätta tryck på den kinesiska regimen i högre utsträckning och genomföra en samordnad internationell strategi mot regimens brott mot sitt eget folk.

– Världens tryck mot Kina kommer att rendera att Kina öppnar sig. Har man tagit de olympiska spelen i sin hamn då får man se till att ro resten av båten dit, sade riksdagsledamot Hans Rothenberg.

Att leva under förtryck

Mänskliga rättigheter är en moralisk fråga som överskrider partipolitiska gränser, men Karla López vet hur det verkligen känns att leva under förtryck. Hon säger:

– Jag växte faktisk upp i en diktatur. Det var ett otroligt tryck, kände jag. Folk litar inte på varandra, folk fick inte säga vad de tycker. Och det påverkar människor väldigt mycket mentalt, och hur man behandlar sina barn inom familjen. Jag växte upp i ett auktoritärt samhälle. Det är ingenting jag önskar andra människor och jag kan förstå mekanismerna bakom. Och när samhället är på det viset är det något sjukt med det. Det måste läkas, det måste förändras från grunden!

– Vi stödjer det kinesiska folkets strävan efter demokrati och mänskliga rättigheter, sade kommunalpolitikern Robert Hammarstrand.

– Inte en enda svensk politiker får sätta sin fot i Kina eller får möta kinesiska representanter utan att hålla frågan om mänskliga rättigheter högst upp på dagordningen, sade riksdagsledamoten Hans Linde.

– Jag tycker att det är synd att västerländska ledare inte tar det här tillfället att göra det ännu mer, sade Wigström.

Bära en knapp

I en gemensam motion till riksdagen den 4 oktober uppmanas Sveriges regering att verka för mänskliga rättigheter i Kina på hemmaplan och inom EU, och den olympiska kommittén att ta sitt ansvar för mänskliga rättigheter inför OS.

Motionen undertecknades av Karla López (mp), Hans Linde (v), Göran Lindblad (m), Eva Selin Lindgren (c) och Eva Johnsson (kd).

Riksdagsledamöterna föreslog att alla som besöker OS i Peking ska bära en knapp med den engelska och kinesiska texten ”mänskliga rättigheter, demokrati och rättstat”.

Efter Göteborg färdas fackelstafetten för mänskliga rättigheter vidare och når Oslo den 13 oktober och Stockholm den 14 oktober.


Tjejbandylaget IBK är med och bär facklan för mänskliga rättigheter genom Göteborgs centrum. (Foto: Epoch Times/Lilly Wang)

Tjejbandylaget IBK är med och bär facklan för mänskliga rättigheter genom Göteborgs centrum. (Foto: Epoch Times/Lilly Wang)


Riksdagsledamöterna Hans Rothenberg (m) med plakat, Eva Selin Lindgren (c), Peter Rådberg (mp), och Cecilia Wigström (fp) på fackelstafetten i Göteborg, 8 oktober 2007. (Foto: Epoch Times/Lilly Wang)

Riksdagsledamöterna Hans Rothenberg (m) med plakat, Eva Selin Lindgren (c), Peter Rådberg (mp), och Cecilia Wigström (fp) på fackelstafetten i Göteborg, 8 oktober 2007. (Foto: Epoch Times/Lilly Wang)


Publiken, inklusive medlemmar från Göteborgs FN-förening och Amnesty, deltar i manifestationen på Kungsportsplatsen, 8 oktober 2007. (Foto: Epoch Times/Lilly Wang)

Publiken, inklusive medlemmar från Göteborgs FN-förening och Amnesty, deltar i manifestationen på Kungsportsplatsen, 8 oktober 2007. (Foto: Epoch Times/Lilly Wang)