Riksdagsledamot manades till eftertanke
Yvonne Andersson (KD) uppskattade möjligheten att lära känna Kinas traditionella kultur på hemmaplan i Linköping. (Foto: Hans Bengtsson)


Liksom många andra svenskar har Yvonne Andersson, östgötsk riksdagsledamot för Kristdemokraterna, varit i Kina. Där kunde hon inte uppleva den genuina traditionella kinesiska kultur som Shen Yun presenterade på Konsert & Kongress på torsdagen. Detta på grund av att de senaste 60-årens kommunistdiktatur har ödelagt de gamla konstformerna. Hon tycker därför att ensemblens besök i staden var ett bra tillfälle att bli djupare insatt i den kinesiska kulturen.

– Det är väldigt roligt att de kommer hit och visar den. Jag är oerhört imponerad av dansen, mystiken, samarbetet på scen och glädjen i deras uttrycksformer när de visar upp denna kultur.

Som riksdagsledamot brinner hon särskilt för det mänskliga i samhället, de nära relationerna, möjligheterna till kultur och en meningsfull tillvaro, oavsett var man befinner sig i livet.

Jag uppfattar att det budskap som den här föreställningen vill ge ut är att vi ska våga reflektera över livets innehåll. Både sångerna och danserna tvingade fram eftertanke hos oss som satt och lyssnade, säger Yvonne Andersson.

De gånger hon varit i Kina har hon tagit upp frågor om mänskliga fri- och rättigheter, bland vilka hon sätter yttrandefriheten väldigt högt. Hon beklagar att den kulturyttring som Shen Yun står för inte tas tillvara inne i Kina.

– Det är synd, för det här är en fantastisk källa till välmående och meningsfullhet i livet, genom att vi får möjlighet att bearbeta många av de djupa livsfrågor man tar upp i föreställningen.

En fråga hon själv reagerade på var den som behandlas i föreställningens sista sångnummer ”En tanke”, framfört av tenoren Yuan Qu. Yvonne Andersson tyckte den innehöll ett starkt budskap till nutidsmänniskan och hon själv tolkade det som att man har bara en chans:

– Bara en gång kommer du till livet, till jorden. Det val du har är hur du vill använda den chansen. Valet står mellan ett konstruktivt och meningsfullt liv eller att tillåta sig att man hamnar i stress, i ett ekorrhjul av själslig och andlig fattigdom.

ET: Och du väljer…?

– Jag väljer det positiva, säger hon och skrattar. Jag älskar att leva och att leva nära de här frågorna, för jag tycker de är spännande och ger mening och innehåll till livet, säger Yvonne Andersson.

Kommande föreställningar

Shen Yun Performig Arts kom till Sverige efter ett besök i danska Århus.  Efter de tre framträdandena i Sverige kommer det att fortsätta till Norge den 10 och 11 april.

Läs mer på http://www.shenyunperformingarts.org

Epoch Times Sverige är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.