Riksbankschefen för Israels centralbank efterlyser fredsinitiativ
USA:s utrikesminister John Kerry, Israels president Shimon Peres och den palestinske presidenten Mahmoud Abbas skakar hand med varandra under World Economic Forum för Mellanöstern och Nordafrika i Jordan den 26 maj 2013. (Foto: Jim Young / AFP)


Den avgående riksbankschefen för Israels centralbank, Stanley Fischer, säger att landet bör stärka de palestinska ledarna för att skapa en självständig palestinsk stat.

Stanley Fischer, som är amerikansk-israelisk ekonom och högt respekterad i Israel, berättade för Army Radio att ett drag som Israel skulle kunna göra är att stärka det palestinska ledarskapet för att försöka nå ett fredsavtal med palestinierna.

Fischer säjer att han tror det är möjligt att nå ett fredsavtal i vilket Israel ger upp det mesta av Västbanken för att kompensera palestinierna och i utbyte endast behåller de stora bosättningarna.

Fischer som tidigare haft höga poster på Världsbanken och i Internationella valutafonden, har fungerat som riksbankschef för Bank of Israel i åtta år. Han kommer att avgå den här månaden.

Översatt från engelska.