Rice arbetar i motvind
USA:s utrikesminister Condoleezza Rice (H) träffade Israeliske Avigdor Lieberman i Jerusalem den 13 Januari 2007. Rice anlände till Israel för att väcka nytt liv i fredsprocessen, men utan någon specifik plan för att lösa konflikten. Foto:( AFP/Pool/Ammar Awad)


USA:s utrikesminister Condoleezza Rice har inlett en rundresa i Mellanöstern med mål att mobilisera stöd för president Bushs politik för området. Hon vill förklara strategin i frågan om Irak, övertala till motstånd mot vad USA betraktar som Irans inblandning i Irak samt diskutera Palestinafrågan.

Det sistnämnda klarade hon av redan på planet till Europa, när hon sade till journalister att hon i fråga om den israelisk-palestinska konflikten bara vill lyssna till andras åsikter:

– Jag har inga förslag och ingen plan, sade hon enligt den israeliska tidningen Haaretz nätupplaga.

Hon skulle inleda med möten med Israels regering och palestiniernas president; palestiniernas regering kan hon inte träffa eftersom den domineras av terrorstämplade partiet Hamas.

Hennes resa sammanhänger med president Bushs tal i torsdags om att öka truppstyrkan i Irak. ”Det absolut viktigaste under resan blir att samla stöd från ansvariga arabländer för Iraks regering”, sade hon inför kongressen. Men hon framhöll att det är Iraks regering som bär ansvar för säkerheten i landet.

– Det värsta problemet är att invånarna har förlorat tilltron till att Iraks regering kan och tänker försvara dem.

Hon varskodde också Iran om att USA kan ingripa mot ”Irans regionala aggression”.

– Ni ska få se att USA inte tänker stå med armarna i kors och låta detta fortsätta, sade Rice med formuleringar som fick kommentatorer att ana en amerikansk plan på väpnad konflikt med Iran.

När Rice nu försöker uppamma stöd åt USA:s politik för Irak nästan fyra år efter det att Saddam Hussein störtades, arbetar hon i uppförsbacke.

Tidningar i hela regionen uttrycker starkt tvivel på hennes chanser.

– Denna strategi som inte ens övertygar amerikanerna är dömd till ett hjärtskärande misslyckande, skriver tidningen al-Raya i Qatar som en av flera röster med samma åsikt.

Rices resa går från Israel till Egypten, Jordanien, Saudiarabien och Kuwait och avslutas med strandhugg i Berlin och London. Irak figurerar troligen på ett av säkerhetsskäl hemlighållet schema.