loading
Inrikes

Restauranger slänger mycket mat

Epoch Times Sverige

Enligt en ny rapport från Naturvårdsverket så slänger restauranger och storkök i Sverige, Norge, Danmark och Finland minst 456 000 ton mat om året, vilket motsvarar 18 kilo mat per invånare och år.

I undersökningen, som baseras på enkätsvar och tidigare undersökningar, räknas bara mat som hade gått att äta, inte potatisskal och djurben till exempel. Eftersom mat som soppor och såser ofta spolas ned i avloppet anser man att den egentliga siffran är högre än vad rapporten visar.

”Hittills har debatten framförallt handlat om den mat som hushållen slänger i onödan. Men restaurang- och storköksbranschen har betydelse,” säger Sanna Due, handläggare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. ”Det handlar både om det som slängs vid tillagning och hantering i köket och det som matgästerna inte äter upp.”

Nordiska ministerrådet publicerade i fredags en guide som ska hjälpa branschen att minska på matavfallet. Den riktar sig till olika typer av storhushåll, från de stora hotellkedjorna till små familjedrivna restauranger och cateringverksamhet.

Bland annat tipsar man om att planera menyn så att färska råvaror kan användas i flera olika rätter, att använda rester till soppor, såser och buljonger, och att erbjuda stora och små portioner till gästerna.

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Inrikes

Restauranger slänger mycket mat

Epoch Times Sverige

Enligt en ny rapport från Naturvårdsverket så slänger restauranger och storkök i Sverige, Norge, Danmark och Finland minst 456 000 ton mat om året, vilket motsvarar 18 kilo mat per invånare och år.

I undersökningen, som baseras på enkätsvar och tidigare undersökningar, räknas bara mat som hade gått att äta, inte potatisskal och djurben till exempel. Eftersom mat som soppor och såser ofta spolas ned i avloppet anser man att den egentliga siffran är högre än vad rapporten visar.

”Hittills har debatten framförallt handlat om den mat som hushållen slänger i onödan. Men restaurang- och storköksbranschen har betydelse,” säger Sanna Due, handläggare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. ”Det handlar både om det som slängs vid tillagning och hantering i köket och det som matgästerna inte äter upp.”

Nordiska ministerrådet publicerade i fredags en guide som ska hjälpa branschen att minska på matavfallet. Den riktar sig till olika typer av storhushåll, från de stora hotellkedjorna till små familjedrivna restauranger och cateringverksamhet.

Bland annat tipsar man om att planera menyn så att färska råvaror kan användas i flera olika rätter, att använda rester till soppor, såser och buljonger, och att erbjuda stora och små portioner till gästerna.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024