Restauranger slänger mycket mat


Enligt en ny rapport från Naturvårdsverket så slänger restauranger och storkök i Sverige, Norge, Danmark och Finland minst 456 000 ton mat om året, vilket motsvarar 18 kilo mat per invånare och år.

I undersökningen, som baseras på enkätsvar och tidigare undersökningar, räknas bara mat som hade gått att äta, inte potatisskal och djurben till exempel. Eftersom mat som soppor och såser ofta spolas ned i avloppet anser man att den egentliga siffran är högre än vad rapporten visar.

”Hittills har debatten framförallt handlat om den mat som hushållen slänger i onödan. Men restaurang- och storköksbranschen har betydelse,” säger Sanna Due, handläggare på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande. ”Det handlar både om det som slängs vid tillagning och hantering i köket och det som matgästerna inte äter upp.”

Nordiska ministerrådet publicerade i fredags en guide som ska hjälpa branschen att minska på matavfallet. Den riktar sig till olika typer av storhushåll, från de stora hotellkedjorna till små familjedrivna restauranger och cateringverksamhet.

Bland annat tipsar man om att planera menyn så att färska råvaror kan användas i flera olika rätter, att använda rester till soppor, såser och buljonger, och att erbjuda stora och små portioner till gästerna.