Republikanerna håller primärval i USA
Republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich (t v) och hans fru Callista vinkar på primärvalsmötet i South Carolina den 21 janauri. (Foto: Mark Wilson/Getty Images)Republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich (t v) och hans fru Callista vinkar på primärvalsmötet i South Carolina den 21 janauri. (Foto: Mark Wilson/Getty Images)

Republikanske presidentkandidaten Newt Gingrich (t v) och hans fru Callista vinkar på primärvalsmötet i South Carolina den 21 janauri. (Foto: Mark Wilson/Getty Images)

Inför presidentvalet i USA den 6 november 2012 pågår just nu primärval bland republikanerna för att utse en lämplig kandidat som sedan utmanar den nuvarande presidenten, Barack Obama, i valduell som skall avgöra vem som  blir USA:s nästa president.

De två viktigaste kandidaterna är Mitt Romney och Newt Gingrich. Båda har vunnit en valseger, Romney i Iowa och Gingrich i South Carolina. Båda har starka åsikter om vad som är bäst för USA:s framtid och ekonomi.

Mitt Romney är 64-årig affärsman och har en stor förmögenhet varför han inte behöver oroa sig för att kampanjpengarna tar slut. Han tillhör mormonkyrkan, vilket är till hans nackdel i delstater med stor religiös majoritet och detta sägs ha bidragit till att hans förlust i South Carolina med bland andra saker som hans liberala syn på aborter. Han har varit guvernör i Massachusetts 2003-2007 och har kt två gånger försökt bli presidentkandidat, senast 2008. Hans starkaste frågor rör sig om ekonomin och skattefrågor.

Newt Gingrich, född 1943, är en före detta kongressledamot i representanthuset under tiden 1979–1999, där han var talman från 1995 till sin avgång. Han har också skrivit ett antal historiska böcker. Han har konverterat till katolicismen och orsaken till hans popularitet i South Carolina kan ha varit hans religiösa framtoning tillsammans med att han är mot aborter och homosexuella äktenskap. Han vann med 40 procent av rösterna mot Romneys 27 procent. Efter hans framgångar i South Carolina har kampanjbidragen börjat strömma in.

I USA finns det bara två stora partier som har betydelse, nämligen demokraterna och republikarnerna. I presidentvalet utser båda partierna sina kandidater genom primärval i de 50 delstaterna eller bara i vissa viktiga och stora delstater.


En hoppfull presidentkandidat, Mitt Romney håller kampanjmöte i Florida den 22 januari inför kommande primärval den 31 januari. (Foto: Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images)

En hoppfull presidentkandidat, Mitt Romney håller kampanjmöte i Florida den 22 januari inför kommande primärval den 31 januari. (Foto: Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images)

Primärvalen pågår från januari till juni. I primärvalen vinner kandidaterna ett antal delegater i de olika delstaterna i förhållande till det stöd som de vunnit. Dessa i sin tur utnämner på partikonventen republikanernas presidentkandidat. Den som fått mest delegater blir vinnare.

De som sedan väljer presidenten är så kallade elektorer som röstar fram vinnaren, det vill säga den som blir nästa president i USA. Antalet elektorer i de olika delstaterna är beroende på folkmängden i de olika delstaterna.

I år kommer president Barack Obama att ställa upp till omval för demokraterna och därför behöver de inte hålla på med primärval medan republikanerna har börjat sin kampanj den 3 januari för att utse sin presidentkandidat.

Kandidaterna måste själva finansiera sina valkampanjer och lägga upp strategin för sina framträdanden vilket är mycket viktigt bland annat i TV-debatter. Enskilda personer, företag, fackföreningar och olika organisationer, som vill se sin kandidat vinna, donerar pengar till valkampanjen.

I årets kampanj har det från början funnits åtta kandidater. De som hoppat av är fyra till antalet. Avhoppen kan ske på grund av att kandidaternas privata snedsteg och skandaler avslöjas, vilket förstör väljarnas stöd, de kan ha personliga skäl eller man märker vid första primärvalet att stödet är alltför litet för att fortsätta med kampanjen.

Först att hoppa av var Herman Cain, en svart affärsman vars  kvinnoaffärer fick honom att avsäga sig kandidaturen. Jon Huntsman, ambassadör i Kina, fick inte heller tillräckligt med stöd i Iowa, hoppade av och gav sitt stöd till Mitt Romney. Två till hoppade av efter primiärvalet i Iowa på grund av låga siffror, Michelle Bachman från Tea-party och Rick Perry, som bad sina väljare att ge sitt stöd till Newt Gingrich.

De fyra kandidaterna som fortsätter är Newt Gingrich, Mitt Romney, Ron Paul och Rick Santorum. Santorum tänker delta i Floridas primärval och sedan bestämma sig om han fortsätter kampen. Ron Paul tänker fortsätta och kan vinna delegater i mindre delstater.

Mitt Romney har vunnit i Iowa, Santorum i New Hampshire medan Newt Gingrich vann i South Carolina. Gingrich deltog inte i primärvalen i New Hampshire utan satsade mer på South Carolina.

Mitt Romney spås att bli republikanernas presidentkandidat. Eftersom de personliga egenskaperna väger tungt för väljarna, likväl deras personliga åsikter och framtoning, är det svårt att i dagsläget säga vem som vinner. Nästa viktiga primärval som blir i Florida kan ge en fingervisning om vem som är populärast.

Källor: Wikipedia, DN, SvD, Epoch Times International