Reportrar utan gränser fördömer Kinas regim och IOK


Reportrar utan gränser (RUG) har gjort en negativ utvärdering av det fria ordet under Peking-spelen. Både Kinas regim och den Internationella olympiska kommittén (IOK) fördöms.

Det gick bra att rapportera om sport, men så fort det kom till demonstrationer eller andra känsliga ämnen som Kinas regim ogillar, blev utländska journalister hindrade av polis och myndigheter.

”Precis som vi fruktade, har Peking-OS lett till arresteringar, avhysning, censur, övervakning och trakasserier av fler än 100 journalister, bloggare och oliktänkande”, sade Reportrar utan gränsers generalsekreterare Robert Ménard.

I utvärderingen säger RUG att IOK bör lastas för detta misslyckande. Man uppmanar också IOK att när de i framtiden utser en värdstad för kommande OS, ska det fria ordet prioriteras.

När IOK röstade fram Peking som värd för OS 2001 och fram till att spelen började, har organisationen med Jaques Rogge i spetsen, inte i tillräcklig hög grad lyckats få Kinas myndigheter att garantera det fria ordet.

IOK ska bland annat se till att värdarna för OS respekterar de olympiska stadgarna som säger att sporten ska upprätthålla den mänskliga värdigheten och människans harmoniska utveckling. Men detta har IOK försummat, säger Reportrar utan gränser.

RUG fruktar när OS är över och alla tusentals journalister har lämnat Peking, är det stor risk att polisen kommer att trappa upp kontrollen över människorättsaktivister och uigurer i Xinjiangområdet och tibetaner i Tibet.

Ett tiotal människorättsaktivister inklusive Hu Jia greps före OS. De flesta av dem har dömts till fängelsestraff för kritik mot OS.

RUG bekräftar att över 30 webbsidor som rör mänskliga rättigheter och kinesiskspråkiga nyheter är blockerade för utländska journalister under OS. Samtidigt fördömer man också Kinas regim för att de inte sände nyheter som handlade om anti-OS-protester såväl inne i Kina som utomlands.

”Jag hoppas att 2008 års olympiska spel kommer att vara över så fort som möjligt eftersom det bara har gett oss en massa lidande”, berättade hustrun till en av de fångar som fängslades för att ha kritiserat OS för Reportrar utan gränser.

Reportar utan gränsers utvärdering finns att läsa på deras webbsida: http://www.rsf.org/article.php3?id_article=28264