Reportrar utan gränser får ny ordförande
Tv-reportern Gunnel Werner är ny ordförande för Reportrar utan gränser. (Foto: ROG/SVT)


Reportrar utan gränser har ny ordförande. Gunnel Werner tar över efter Eva Elmsäter som avgick i mars.

Gunnel Werner är utrikesreporter på SVT och valdes vid ett extra årsmöte på torsdagskvällen.

– Det ligger i mitt arbete att engagera mig i mänskliga rättigheter och pressfrihetsfrågor. Jag har arbetat i länder med hård censur och där journalisters arbete är riskfyllt. Bland annat bodde jag i Beirut i sju år. Pressen är påpassad på ett helt annat sätt nu än den tidigare varit. Journalister, såväl inhemska som utländska, råkar illa ut, säger Gunnel Werner i ett pressmeddelande.

Hon vill göra organisationen mer känd och väcka uppmärksamhet kring frågan om det fria ordet.

– Journalisters utsatta situation runt om i världen är inte enbart en fråga för vår yrkeskår. Rätten till yttrandefrihet och pressfrihet rör varenda människa.

Hon poängterar att det finns ett stort antal fängslade journalister runt om i världen och flera länder med pressförtryck som inte ges någon uppmärksamhet.

– De mest kända fallen är inte några enskilda händelser utan det finns ett stort mörkertal.

Reportrar utan gränser

Reportrar utan gränser är en internationell organisation med bas i Paris som arbetar för att befria fängslade journalister och påtala brott mot press- och yttrandefriheterna.

Reportrar utan gränser skapades 1985 av franska journalisten Robert Ménard, då med avsikten att rapportera från bortglömda länder. Efter fyra år fyllda med upptäckter av vilka stora problem journalister har att verka i många länder ställdes verksamheten om till dagens.