Reportage om arbetsförhållanden i Kina prisas


Thella Johnson, Jörgen Huitfeldt och Ola Wong tilldelades idag Röda korsets journalistpris för programserien ”Sjukt billigt”. Programmen har uppmärksammat det höga pris som arbetare i Kina får betala för låga priser på varor till den svenska marknaden.

– Det var många bra reportage nominerade, så det var absolut ingenting vi räknade med. Frågan kring ansvaret för vad man köper har växt och har vi lyckats bidra till det så är det fantastiskt bra, säger Jörgen Huitfeldt i en kommentar till Epoch Times.

Programserien sändes i Kaliber, Sveriges radio P1, under våren 2006. Idén att sätta ljuset på det faktum att vi köper allt mer Kina-producerat men att det bakom det billiga priset finns ett dolt pris kom från Kalibers producent Sanna Klinghoffer.

Slutresultatet blev tre program, som tar upp att kinesiska arbetare får betala med sin hälsa och till och med sina liv, för att tillverka smyckestenar och gatstenar till svenska företag och kommuner.

Programmen förde upp frågan på agendan. Reaktionerna har varit många, bland annat avbröt Stockholms stad sina upphandlingar av gatstenar från Kina. Idag har man utarbetat avtal med krav på arbetsmiljön i fabrikerna.

– Folk har nog känt på sig att fabrikerna i Kina inte är så fina men har inte fått det så tydligt presenterat som här, dessutom vilka konsekvenser det får, att människor faktiskt blir sjuka och faktiskt dör i vissa arbetsmiljöer. Det har gjort att många vill ta reda på mer om vad som ligger bakom, även enskilda konsumenter, säger Jörgen Huitfeldt.

Många journalister, både kinesiska och utländska, har trakasserats av den kinesiska regimen, men Jörgen Huitfeldt säger att de inte mötte några sådana reaktioner. Det tror han beror på att frågan inte hotar regimen i sig, utan är en fråga om välstånd. Att människor behandlas som ”verktyg” i produktionen är något som förknippas med fattiga länder och regimen vill inte att Kina ska framstå som ett fattigt land, därav försöker man uppvisa tecken på förbättring istället för att slå ner på det.

Juryns motivering till pristagarna var: ”Reportageserien är en tydlig påminnelse om allas vårt globala ansvar. Med integritet och engagemang åskådliggör trion hur svenska konsumenter drar nytta av usla arbetsvillkor på bekostnad av kinesiska arbetares hälsa. Genom pedagogiskt berättande och infallsvinklar, som knyter samman Sverige och Kina, väcker de lyssnarens intresse och sätter ljuset på en bortglömd samhällsfråga.”

I år var det andra året som Röda Korsets journalistpris delades ut. Det går till den som uppmärksammat en händelse, kris eller katastrof som skett vid sidan av det mediala strålkastarljuset. Priset är ett resestipendium på 25 000 kronor.

Pristagarna:

Thella Johnson är frilansande radioproducent i Sverige och Finland.
Jörgen Huitfeldt arbetar som producent och programledare för P1-morgon, Sveriges Radio.
Ola Wong är frilansskribent baserad i Shanghai.

”Sjukt billigt” kommer ut som bok i höst.

Lyssna på programmen genom att klicka här.