Renovering ökar hyran med 60 procent
Flera hyresgäster har hängt ut något rött genom fönstret som en symbol för deras missnöje. (Foto: Susanne Willgren/Epoch Times Sverige)


Mindre än ett år hade gått sedan Sara Nangemo flyttade till Pennygången i Göteborg tillsammans med sambon, en son på 6 år, och den nu 10 månader gamla dottern som då inte var född. De fick chockbeskedet om en kommande hyreshöjning med 60 procent. En omöjlig ekonomisk ekvation för många av de boende i området.

– Vi flyttade hit för att det var låg hyra. Jag frågade bolaget specifikt om det var några renoveringsplaner för det här området, och hyresvärden svarade då att de bara skulle renovera badrummen.

Men i mars i år meddelade fastighetsbolaget Stena Fastigheter AB familjen om att området ska upprustas från grunden. Pennygången byggdes som en del av miljonprogrammet på 60-talet och är eftersatt underhållsmässigt. Sara Nangemo menar att lyxutrusta lägenheterna med parkettgolv i alla rum, helkaklade badrum och egen tvättstuga istället för en gemensam, är inte något som hyresgästerna har efterfrågat.

I samband med renoveringarna ges hyresgästerna olika alternativ: antingen kan de få en ny, redan upprustad lägenhet, eller så erbjuds de en tillfällig evakueringslägenhet. De kan även få kontrakt på en likvärdig lägenhet i ett annat område. Men det finns inte några likvärdiga lägenheter i Göteborg, hävdar Nangemo, inte till samma låga kostnad och med samma läge. Dessutom går barnen på dagis i området.

– Vi har inte skrivit på några papper och har inte hämtat ut några rekommenderade brev. Vi vill fördröja processen så långt det går, berättar Nangemo.

Det är flera hyresgäster i området som valt att göra samma sak. Det har bildats en proteströrelse som kallas Pennygångens framtid, och de boende har blivit sammansvetsade inför risken att få en 60-procentig hyreshöjning. De ställer sig kritiska till att många av de nuvarande hyresgästerna inte kommer att ha råd att bo kvar.

Med tanke på att området hittills hört till de bostäder som har lägst boendekostnader i Göteborg, så är situationen problematisk för många. Själv jobbar Sara Nangemo som mönsterkontruktör på klädföretaget Kappahl, och sambon har också jobb, men det kommer ändå att bli för dyrt för dem att bo kvar på Pennygången.


Sara Nangemo tillsammans med dottern Naimy, 10 månader. (Foto: Susanne Willgren/Epoch Times Sverige)

Sara Nangemo tillsammans med dottern Naimy, 10 månader. (Foto: Susanne Willgren/Epoch Times Sverige)

– Det är många pensionärer, arbetslösa, studerande och familjer där bara en person har jobb. De säger åt en att man får skaffa en mindre lägenhet, men det leder till trångboddhet. En lägenhet till motsvarande pris som den här vi bor i, skulle bli en etta.

Genom att inte skriva på kontrakten från hyresvärden så fördröjs hela projektet. För att få fortskrida med upprustningen måste då fastighetsbolaget få hyresnämndens godkännande.

Bengt Gustafsson som är vd för Stena Fastigheter Göteborg AB säger att det förstås är var och ens rättighet att protestera och ha en åsikt.

– Men området behöver rustas upp för att leva upp till dagens standard. Det ingår förstås i vårt uppdrag att hjälpa våra hyresgäster till en så bra lösning som möjligt, och vi kan erbjuda dem en mängd olika alternativ, utifrån hyresgästens behov. Dessutom kommer upprustningen att ske under en lång period, så hyresgäster kan, ifall de så önskar, få flytta till en lägenhet i samma område och bo där i upp till sju år, innan en renovering bli aktuell. Vi upprustar en del av området i taget.

Ett liknande fall inträffade i området Norra Kvarngärdet i Uppsala, där Stena Fastigheter kräver hyreshöjningar på upp till 60 procent. I vintras gav Hyresnämnden bolaget rätt i sak, vilket hyresgästföreningen menar kommer att tvinga bort folk från deras hem.

Bengt Gustafsson medger att Stena förstås har ett vinstintresse med renoveringarna, liksom andra bolag i samma situation har.

– Det känns tungt när jag tänker på det. Jag försöker förtränga det. Jag tycker att sådana här renvoveringar som inte alls utgår ifrån de boendes vilja, när man inte lyssnar på dem, borde förbjudas. Det skapar en otrygg tillvaro för alla. Det här är ju vårt hem, även om vi hyr, säger Sara Nangemo.

Upprustningen, som från början var tänkt att påbörjas i Nangemos hus efter sommaren, har nu skjutits upp tills i januari i väntan på hyresnämndens utlåtande.