Rekordstora snödjup och trafikkaos i Sverige
Snö orsakar stora trafikproblem. (Foto: AFP/Thierry Zoccolan)


Sverige är inbäddat i mjuka kullar av snö och idag måndag skiner solen från en klarblå himmel och snökristallerna gnistrar som diamanter. Vid takkanten finns en ridå av istappar som glittrar i solen. Fåglarna kvittrar som om de känner att våren nalkas. Men innan dess måste snön som också orsakat mycket problem bort.

Mycket snö ligger på marken efter det stora snöovädret som var i helgen. Snön som föll var fjäderlätt, men det var mycket som kom och lade sig ovanpå det vi redan hade. Rekordstora snödjup har uppmätts på flera håll uppger SMHI. I Borås till exempel blev det gamla rekordet från 1945 på 70 cm slaget när snödjupet på söndagen uppmättes till 80 cm. Även Halmstad, Göteborg och Jönköping tangerade sina gamla snödjupsrekord.

Även om snön nu var fjäderlätt så blir det tungt när det kommer mycket, vilket inte är bra för taken. När anställda på Lear i Trollhättan kom till arbetet efter helgen fick 120 av dem vända  hem, då det fanns risk att taket på deras arbetsplats skulle rasa in. I Falkenberg hörde personalen på Willys att det knakade i taket, så affären stängde medan snön forslades bort från taket. Tak på flera idrottshallar har däremot störtat in på grund av snötyngden.

På måndagsmorgonen varnade väderlekstjänsten för mycket snö i södra Sverige, som skulle orsaka risker för allmänheten och störningar i trafiken. För mycket snö har man redan i Stockholm där kollektivtrafiken drabbades av störningar. All tunnelbanetrafik som går ovan jord ställdes in eftersom det hade bildats is på rälsen och då fungerade inte bromsarna. Resenärerna fick istället åka buss.

Tågtrafiken från Stockholm hade också störningar. Ett tåg fastnade i en snödriva utanför Gävle och resenärerna kördes tillbaka till Stockholm. Med tåg skulle många barnfamiljer ta sig till fjällen och åka skidor där på sportlovet men nu fastnade familjerna på järnvägsstationerna under söndagen. Tågen gick inte i tid eller också blev de inställda.

– Men det var inte bara i Stockholm som tågen hade problem utan tåg som gick till bl.a. Karlstad och Göteborg fungerade inte heller, uppger Magnus Andersson på SJ:s pressjour till SR.

Jan Forsberg, vd för SJ, sade att redan 2005 hade regeringen varnats för att dessa problem skulle inträffa. Han tycker inte att politikerna har gjort tillräckligt och menar att järnvägsnätet inte har underhållits ordentligt. Försvarsminister Sten Tolgfors är ansvarig för krisberedskapen i samhället, men han säger enligt SR:

– Det är ansvarsprincipen som gäller. Den som ansvarar för att en verksamhet fungerar till vardags gör det också i utsatta situationer

Isbrytarna Atle och Ymer är ansvariga för att sjöfarten kommer fram i vintervädret. Det blåste hårda nordostvindar under snöstormen och drev upp stora vallar av is ute på havet nära Sundsvall. Isbrytarna klarade inte av isvallarna som blev tio meter tjocka. Så handelsfartygen fick vänta tills läget hade förbättrats, vilket det nu har.

– Isen på Västkusten hindrar inte sjöfarten och i Kalmarsund har nordostvindarna nu fört bort isen, säger Ulf Gullne till DN.

På kvällen slog vädret om igen och det har börjat snöa. Det blir frisk luft och snöskottning under de närmaste dagarna. Det är dock bäst att njuta av vintervädret medan man kan för till helgen blir det plusgrader.