Rekordmycket äpplen trots kall sommar
Äppelskörden i Sverige tog sig på slutet fast det såg besvärligt ut tidigare på sommaren. Foto: Tobias Schwarz /AFP/ Getty Images


Inledningen på årets svenska sommar var kallare och regnigare än vanligt. Att värmen så småningom kom är ingen tröst för många som odlar. Men landets äppelodlare får ändå en riklig skörd. I Sydsverige pratas det om rekordår.

Både i Karlskrona och Gränna ser det bra ut för odlarna, men det krävs knep för att minska sårbarheten som olika väderförhållanden kan medföra.

Den ekologiska äppelodlingen vid Karlskrona Musteri omfattar 7,5 hektar och totalt cirka 21 000 träd med olika äppelsorter. Märta Johansson som tillsammans med sin man driver företaget berättar att det är en ung odling, men hon märker att det är ett bra äppelår.

– Visst ser det bra ut även för oss, träden växer och det blir en god skörd. Värmen nu på slutet har gjort jättemycket.

Tyvärr har det även varit gynnsamt för skadedjuren. Den varma vintern gjorde att skadeinsekter, som till exempel frostfjärilen och äppelvecklaren, klarade sig bra.

För att odla ekologiskt behöver man vara både kunnig och hängiven.

– Det är komplext med äppelodling, säger Märta Johansson.

Hon berättar hur de vill gynna nyttodjuren och pollinerarna. Humlor, bin och blomflugor trivs i olika väderförhållanden. Bin gillar inte kyla, regn och blåst, medan humlor jobbar bra vid lägre temperaturer och blåsigare väder än honungsbin. Därför är det en bra att locka olika pollinerare till äppelodlingen, genom att nästan alltid ha olika blommande växter bland äppelträden.

Även odlare i Småland är mycket nöjda med skörden, vilket Steffi Eberts-Reinisch som tar emot äpplen till sitt musteri i Gränna, berättar.

Eftersom professionella fruktodlare, till skillnad från privatodlare, medvetet lockar bin och humlor till odlingarna kan villaträdgårdens skörd vara dålig en sådan här sommar, när vädret var kallt vid pollineringen.

Eberts-Reinisch säger att äppelträden ofta ger bättre skördar vartannat år. Träden tar gärna ett viloår efter att skörden varit stor.


Det blir gott om äpplen i år, åtminstone hos hos odlarna. Foto: Eva Sagerfors /Epoch Times

Det blir gott om äpplen i år, åtminstone hos hos odlarna. Foto: Eva Sagerfors /Epoch Times