Rekordlågt antal omkomna i februaritrafiken
Periodvis kunde varken bilar eller tåg komma fram och på bilden skottar man fram ett tåg i Gårdsnäs i Skåne i februari 2010. All tågtrafik stoppades på grund av det myckna snöandet. (Foto: AFP)


I början av januari rapporterades att antalet omkomna i trafiken under 2009 minskat med 11 procent jämfört med 2008. Nu har den preliminära rapporten för februaritrafiken släppts från Vägverket.

Endast sju personer omkom i trafiken under februari. Inte sedan 1920-30-talet har antalet omkomna varit under tio för en enskild månad. Förra året omkom 15 personer i februari och de sista fem åren har medeltalet varit 25.

Vägverket spaltar också upp vilka som omkom. Två gående, två förare av terrängskoter och tre omkom i personbil. Av de sju var fem män och två kvinnor och ingen var yngre än 18 år.

Vägverket skriver på sin hemsida att det rekordlåga utfallet med stor sannolikhet beror på den stränga vintern. Vinterväglaget fick förarna att köra med lägre hastighet om de ens gav sig ut i kylan och det svåra väglaget som tidvis rådde.