Reinfeldt tackade för tsunamihjälp


Statsminister Fredrik Reinfeldt passade på att tacka för hjälpen under tsunamikatastrofen vid en blixtvisit på Island på måndagen.

Island bistod skadade svenska turister med flygtransport bort från katastrofområdet.

Diskussionerna mellan de båda statsöverhuvudena Reinfeldt och Geir H Haarde rörde annars ekonomi, säkerhet och klimat under den en och en halv timmes långa lunch de åt tillsammans i den isländska representationsvillan i Reykjavik.

-Våra länder har likartade ekonomier, bra tillväxt, brist på arbetskraft, gott om riskvilligt kapital, konstaterade Reinfeldt efter mötet.

På frågan om han lärt något av isländska utförsäljningar av statligt ägda företag svarade Reinfeldt:

-Vi vet att det oftast är omstritt inför en försäljning men sedan kommer fördelarna och en bättre tillväxt.

Inga kärnkraftbesked

Efter mötet fick Reinfeldt frågor från de isländska journalisterna om en utbyggnad av kärnkraften i Sverige kommer att annonseras före nästa val. Men svaret var nej:

-Vi honorerar den överenskommelse vi gjort inom alliansen, vilket innebär att det inte kommer några sådana besked före nästa val 2010, sade Reinfeldt som betonade att det viktigaste är att en energiutbyggnad sker utan ökade koldioxidutsläpp.

-Och ingen politiker bör vara förälskad i en särskild energisort. Det viktiga är att vi inte förstör vårt klimat. Vi investerar stort i bland annat vindkraft och solenergi, sade Reinfeldt.

Island storspelare

Island har under det borgerliga maktinnehavet gått från att vara en isolerad fiskenation till att bland annat bli en storspelare på den globala finansmarknaden. Också isländska intressen i Sverige har ökat markant under senare år. Och det är en enbart positiv utveckling, menar den svenske statsministern, som också på det området ser stora likheter mellan de båda länderna.

Men olikheter finns. Island har Europas yngsta befolkning med en snittålder på 36 år. De har tillgång till mycket och billig energi och en arbetslöshet som närmar sig en procent.