Regeringen klar med vårdnadsbidraget


Regeringen presenterade på tisdagen sitt förslag till vårdnadsbidrag som kan ge föräldrarna större möjlighet till ledighet för att vara tillsammans med sina små barn. Ett annat förslag, om jämställdhetsbonus, ska stimulera till lika uttag av föräldraledigheten mellan mamman och pappan.

– För den föräldrar som vill förlänga tiden efter föräldraförsäkringen något så öppnas en möjlighet att förlänga ledigheten en tid för att tillbringa mer tid tillsammans med barnen, sade Göran Hägglund på presskonferensen i Rosenbad.

För att kunna utnyttja det kommunala vårdnadsbidraget ska barnen vara mellan ett och tre år samt de får inte får vara placerade i offentlig barnomsorg. Vårdnadsbidraget är maximalt 3 000 kronor per månad skattefritt och införs 1 juli 2008.

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni presenterade det andra förslaget om jämställdhetsbonus som ska främja lika uttag av föräldraledigheten. Förslagets syfte är att öka familjens ekonomiska möjlighet att ta ut lika mycket ledighet från arbeten.

– För de flesta föräldrar finns det möjligheter att tjäna ganska bra med pengar på detta system, sade Nyamko Sabuni.

Vårdnadsbidraget beräknas inte kosta staten något, medan jämställdhetsbonusen kostar cirka en miljard om året. Detaljerad utformningen av dessa två förslag är inte klar men båda ska införas från 1 juli, 2008.