Regeringen i Kazakstan avgår
President av Kazakhstan Nursultan Nazarbayev, (Foto: AFP/Diego Azubel)


Kazakstans premiärminister Danijal Achmetov har avgått. President Nursultan Nazarbajev har godkänt beslutet, som innebär att hela regeringen avgår.

Kazakstans regering har avgått. Utländska oljebolags missnöje med politiken kan ligga bakom det oväntade beskedet.

Premiärministern Danijal Achmetov meddelade sin avgång vid ett extrainsatt regeringsmöte på måndagen. President Nursultan Nazarbajev godkände avgången, vilket innebär att hela regeringen avgår.

Varför den 52-årige Achmetov lämnar sin post var på måndagseftermiddagen oklart. Han har lett regeringen sedan sommaren 2003.

För ett år sedan fick Achmetov förnyat förtroende som regeringschef av presidenten, som är landets verklige makthavare. Sedan dess har regeringen bland annat ändrat lagen så att utländska investerare missgynnats. Framför allt har detta drabbat utländska oljebolag, som tvingas dela framtida investeringar lika med Kazakstans statliga oljebolag. Samtidigt får de utländska bolagen stå för merparten av kostnaderna för prospekteringen.

Västeuropeiska energibolag har satsat stora pengar i Kazakstan som betraktas som stabilt, till skillnad från många andra forna Sovjetstater i regionen.

Kazakstan som är rikt på olja och naturgas har satt målet att tredubbla sin oljeproduktion till 2015. I dag produceras cirka 1 miljon fat per dag.

Som ny regeringschef väntas president Nazarbajev föreslå biträdande premiärministern Karim Masimov, enligt en insatt källa. Den 41-årige Masimov hade i den avgångna regeringen ansvar för utveckling av den ekonomiska strategin. Tidigare har han varit ordförande i en affärsbank, rådgivare till presidenten, kommunikationsminister samt ekonomi- och budgetminister.

Den nya premiärministern ska godkännas av parlamentet, som möts på onsdag. Regeringsbildaren har sedan tio dagar på sig att föreslå en ny regering för presidenten.