Regeringen hemlighåller lista med kinesiska fångar


I april när statsminister Fredrik Reinfeldt var på statsbesök i Kina lämnade han över en lista med namn på 13 politiska fångar till president Hu Jintao. Enligt DN.se vill inte den svenska regeringen avslöja namnen på fångarna och har inte heller gjort någon uppföljning för att se hur deras nuvarande situation är.

Emma Sjöström, Kinasamordnare på Svenska Amnesty, säger till DN.se att det gör det svårt för dem ”att veta om regeringen gör tillräckligt eller om den överhuvudtaget gör någonting alls”.

I ett e-postmeddelande till DN bekräftar statsministerns pressekreterare Niclas Bengtsson att varken namnen på fångarna eller information om Sverige följt upp deras öden kan lämnas ut, då det enligt regeringen kan störa Sveriges förbindelser eller skada landet.

Amnesty lämnade namnen på fyra av fångarna till Reinfeldt, men vill gärna att de nio andra offentliggörs för att kunna utöva påtryckningar mot Kina genom att skriva protestbrev. Det blir mindre kraft i påtryckningarna ”om fångarna bara nämns i något hemligt papper”, säger Emma Sjöström.