Rebiyas Japanresa upprör Peking
Rabiya Kadeer, orföranden i World Uighur Congress (Foto: Matthias Kehrein/Epoch Times)


När Rabiya Kadeer reste till Japan ilsknade Peking till.

Ordföranden för World Uighur Congress, den uiguriska rättighetsförespråkaren Rebiya Kadeer, påbörjade en fem dagar lång Japanresa tisdagen den 28 juli. Peking, som anklagar Kadeer för att ligga bakom upproren i Xinjiang tidigare i juli, upprörs nu över att Japan släpper in Kadeer i landet.

Den 62-åriga Kadeers avsikt med resan är att söka stöd för den muslimska minoriteten i Xinjiang, rapporterade Central News Agency. Hon välkomnades av en grupp på Tokyos flygplats, som höll i banderoller med texten ”Befria uigurerna”.

World Uighur Congress’ japanska avdelning meddelar att Rebiya har träffat några förtroendevalda ombud från Japans styrande liberala Demokratiska Partiet och hade en presskonferens på Japans journalistklubb.

Resan har väckt ilska i Peking; den kinesiska regimen rubricerar vistelsen som ”anti-Kina” och ”separatistisk verksamhet”.

Professor Xie Tian från Drexel Univeristy’s LeBow College of Business tror att det ligger ekonomiska intressen bakom de etniska och politiska problemen I Xinjiang. Xinjiangs naturresurser och dess strategiska fördelar är roten till den etniska konflikten, menar han.

– Han-kineserna betonar de miljarder som årligen investeras I Xinjiang, och de senaste decenniernas utveckling, men de etniska uigurerna ser tio gånger mer råolja försvinna till underpris, sade Xie.

Enligt Xie är det därför den kinesiska regimens tyranni och dess etniska och ekonomiska politik som är grundorsaken till den etniska konflikten i Xinjiang.

Översatt från engelska:
http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/20284/