Rebellerna i Mali bränner tusentals forntida skrifter i Timbuktu
Invånarna välkomnar maliska och franska soldater när de anländer till den historiska staden Timbuktu den 28 jan 2013. Staden var ockuperad under 10 månader av islamister som införde en hård form av sharia. Hundratals människor samlades på måndagen för att välkomna de franskledda trupperna som hjältar när de anlände till staden. (Foto: Eric Feferberg / AFP / Getty Images)


Borgmästaren i Timbuktu sade på måndagen att islamistiska rebeller brände ner ett bibliotek som innehöll ovärderliga forntida  skrifter och manuskript när franska och maliska trupper omringade den mytomspunna staden i norra Mali.

”Det är verkligen alarmerande att detta har hänt. De brände alla viktiga forntida manuskript, gamla böcker om geografi och vetenskap. Det var historien om Timbuktu och dess folk”, berättade Ousmane Halle, borgmästare i staden, för Associated Press på måndag.

Ousmane beskrev skadan som ”tragisk”. Han sade att ”Ahmed Baba-center, som har värdefulla manuskript, har bränts av islamisterna. Det är ett komplett kulturellt brott.”

Ahmed Baba-center för dokumentation och forskning som startades 1973, hade en samling på mellan 60 000 och 100 000 manuskript. Radio France Internationale (RFI) sade att biblioteket hade gamla muslimska liksom forntida grekiska skrifter.

Ousmane sade också att islamisterna brände en man levande när han ropade ”Vive le France”, enligt radiostationen.

Det var oklart hur mycket skada som redan tillfogats biblioteket eller hur många av skrifterna som förstördes i branden eftersom händelsen inträffade för cirka fyra dagar sedan, rapporterade Reuters enligt citat från Ousmane.

Islamistrebellerna tog över en stor del av norra Mali, ett område lika stort som delstaten Texas, i mars och april förra året och fram till nyligen och hotade att marschera mot huvudstaden Bamako. Det var inte förrän efter det att de franska trupperna kom som deras grepp över området bröts.

Medan de kontrollerade stora delar av norra Mali, införde rebellerna sin egen variant av sharialagar som enligt människorättsgrupper resulterade i brott mot mänskliga rättigheter.

Det fanns också rapporter om att rebellerna förstörde muslimska helgons helgedomar i Timbuktu, som var ett islamiskt kulturellt centrum i Afrika under fjorton- och femtonhundratalet, och i andra städer. Rebellerna sade att helgedomarna var för avgudadyrkande. Vissa gravar och andra forntida strukturer förstördes och skadades också. En av gravarna som förstördes tillhörde Sidi (Mahmoud Ben) Amar, ett berömt muslimskt helgon från niohundratalet.

När franska och maliska styrkor närmade sig Timbuktu, upplevde de lite eller inget motstånd alls från rebellerna som mestadels flytt området. Rebellerna kontrollerar nu de nordliga vägarna som leder till staden och flygplatsen.

”Den maliska och franska armén har full kontroll över staden Timbuktu. Allt är under kontroll”, berättade en malisk arméöverste som lovats anonymitet, till AFP.

Översatt från engelska