Rättvisemärkta rosor till Valentin
Rättvisemärkta rosor kommer att finnas i handeln till Alla hjärtans dag, för den som vill uppvakta sin kära "med både hjärta och hjärna". (Foto: AFP)


Lagom till Alla hjärtans dag den 14 februari lanserar Coop rättvisemärkta rosor i alla sina butiker över hela landet.

– Intresset för rättvisemärkta varor ökar hela tiden hos våra kunder och därför känns det extra bra att kunna erbjuda rättvisemärkta rosor. Rättvisemärkningen innebär bland annat att producenterna i tredje världen har fått skäligt betalt för sitt arbete och att det ställs krav när det gäller arbetsmiljö, säger Siw Andersson, kategorichef Blommor på Coop Sverige, i ett pressmeddelande.

Rättvisemärkt är en etisk och social märkning som fokuserar på mänskliga rättigheter. Rosorna som ska finnas i butikerna har odlats på farmer i Kenya. Producenter i tredje världen som dessa, ska till exempel uppfylla krav på arbetsmiljö och sociala villkor. Det får inte förekomma barnarbete och producenterna måste arbeta aktivt med miljöfrågor.

Rosorna är de första rättvisemärkta blommorna i Coop-butikernas sortiment.

– Vår målsättning är att rosorna ska finnas i butiker och stormarknader lagom till Alla hjärtans Dag den 14 februari. Att ge bort en bukett rättvisemärkta rosor är att ge både med hjärta och hjärna, avslutar Siw Andersson.