Rättegång mot arbetsaktivist i Kina blev till en fars
Vittnen och anhängare till aktivisten, Wu Guijun, väntar utanför domstolen för att rättegången ska börja i Shenzhen, Guangzhouprovinsen, den 17 februari 2014. Wus advokat, Pan Jun, iklädd tröja, kostym och glasögon, syns i bakgrunden bakom folksamlingen. (Foto: Weibo.com)


I en uppmärksammad rättegången i södra Kina mot en arbetsrättskämpe i måndags dök först åklagaren inte dök upp, och sedan ställde domstolen in rättegången för att efter ett kort ögonblick återuppta den. Personer som stödde den åtalade och hans familj blev upprörda.

Migrantarbetaren Wu Guijun har suttit frihetsberövad sedan 23 maj 2013. Han åtalades till sist den 21 januari i år för att ha organiserat arbetare i en protest och lämnat in ett formellt klagomål hos den lokala regeringen. Det olagligt förlängda frihetsberövandet har uppmärksammats av det internationella samfundet och andra aktivister i Kina.

Wus rättegång, när den väl blev av i Shenzhen, Guanzhouprovinsen, blev dessvärre farsartad. Vittnen och omkring 50 anhängare väntade utanför den lilla rättegångssalen vid Bao’an-distriktets domstol. Men innan rättegången, som skulle äga rum klockan 14:30 blev alla tillsagda att den bokade rättegångssalen skulle användas för en annan förhandling.

Detta uppmärksammades av Hongkong-baserade China Labour Bulletin (CLB).

En timme senare sade domstolen till Wus fru, syster och nyckelvittnen att rättegången ändå inte skulle hållas den dagen.

Det sades att ”åklagaren inte kunde komma till rätten i dag” och att rättegången skulle uppskjutas och domaren skulle ha ett privat samtal med Wus fru.

Ilskna anhängare stormade in på domstolens kontor och kritiserade högljutt rättens uppförande, sade CLB.

”Det är rena skämtet! Varför tvingar de oss att vänta i över en timme? Vi kräver en förklaring!”, ropade en arbetare.

”De måste berätta för oss var åklagaren är! Varför kan han inte vara här? Vi, skattebetalare, betalar deras löner för att arbeta, inte för att vara frånvarande!”, sade en annan.

”Jag har inte sett min man sedan 24 maj, samma dag som han fängslades, och jag såg verkligen fram emot det i dag!”, klagade Wus fru. ”Jag förstår inte varför de är så ineffektiva att de inte ens kunde komma hit.”

Wus advokat, Duan Yi, och hans medarbetare juristen, Pang Kun, pressade domstolen att ta upp fallet samma dag. Till slut gick domstolen med på att hämta en tillfällig åklagare och flytta förhandlingen till en större rättegångssal. De började inte förrän omkring 16:30, förhandlingen varade bara en timme, och åklagaren kallade inte några vittnen.

Wu valdes av sina kollegor som förhandlare i en segdragen arbetstvist med den möbelfirma där de jobbade. Det gällde avgångsvederlag, då fabriken planerade att flytta. Arbetarna hade valt Wu och sex andra att förhandla med ledningen om obetalda löner, fabrikens flytt och avgångsvederlag.

Efter en månads resultatlösa förhandlingar började arbetarna att protestera. Wu och 200 andra greps, men myndigheterna höll bara Wu i förvar för att ”samlat en folksamling för att störa ordningen på allmän plats”, en anklagelse som numera är vanlig för att frihetsberöva och fängsla oliktänkande och aktivister i Kina.

Översatt från engelska.