Rätt kost kan minska cancerrisk
Vitlök ligger högst på listan av mat med anti-cancereffekt. (Foto: Louise Valentine/The Epoch Times)


Varje dag, året runt, dör det lika många människor av olika cancersjukdomar som det ryms i en fullsatt Boeing 747. Två forskare från Montreal, Dr Richard Beliveau och Denis Gingras, säger i boken ”Mat som bekämpar cancer” att 30 procent av dessa dödsfall beror på dålig kosthållning. Men om du är äter ”cancersmart” mat, kan du få en säkrare flygning genom livet.

De flesta människor tror att cancer är en akut sjukdom som dödar inom några veckor eller månader. Men läkarna påstår att det är ett missförstånd. Snarare bör cancer ses som en kronisk sjukdom som normalt inte är farlig.

Hos människor som dör av andra orsaker upptäcks vid obduktion ofta förekomst av mikroskopiskt små elakartade tumörer. I en studie hade 98 procent mikrotumörer i sköldkörteln, 40 procent i prostatan, och 33 procent i bröstet. Att dessa mikroskopiska tumörceller hindras från att utvecklas till stor cancer, beror enligt Richard Beliveau och Denis Gingras på anti-cancermolekyler som finns i viss mat.

De säger att det finns en mängd livsmedel som innehåller molekyler som bekämpar cancer. Fytokemikalier i frukt och grönsaker har stark anti-canceraktivitet. Men alla frukter och grönsaker är inte likvärdiga.

Vitlök anses bekämpa cancer

Exempelvis kålrot, tomater, vindruvor, broccoli och tranbär innehåller anti-cancermolekyler, men vitlöken toppar dem alla. Medulloblastoma är en aggressiv form av hjärncancer. När cancerceller togs bort från tumören, visade studierna att vitlöksextrakt förhindrade tillväxten av dessa celler. Detta betraktas som en betydande upptäckt.

Vitlök spelar en viktig roll i förhindrandet av cancer i matsmältningsområdet, speciellt matstrupen, magen och tjockarmen. Franska forskare rapporterar att intag av vitlök och lök resulterade i färre fall av bröstcancer hos kvinnor i nordöstra Frankrike.

För två tusen år sedan ansågs kryddor lika dyrbara som guld. Saffran kastades på Neros väg när han gick in i Rom. En annan krydda, gurkmeja, har i många år varit en viktig del av den indiska kosten. Detta tros vara orsak till minskningen av vissa cancertyper i Indien.

Beliveau och Gingras föreslår att man lägger en tesked gurkmeja i soppor, salladsdressing eller pasta, som ett enkelt sätt att förhindra utvecklingen av cancer. En annan krydda, ingefära, innehåller stora molekyler som minskar risken att få kroniska sjukdomar. Det är också klokt att använda olivolja, som innehåller cancernedbrytande molekyler, i kosten.

Mat som medicin

De forntida grekerna och romarna använde grönsaker som kål, blomkål, grönkål och brysselkål som medicin. Nu visar studier att de som konsumerar fem eller fler portioner av dessa grönsaker varje vecka, har hälften så stor risk av att drabbas av urinblåse- och bröstcancer eller polyper i grovtarmen. Dessa grönsaker bör kokas lätt och tuggas väl, för att utvinna alla dess anti-cancereffekter. Tuggandet löser ut de aktiva molekylerna.

Grönt te innehåller en stor del antioxidanter, vilket gör det till en anti-cancerdryck. Beliveau och Gingras föreslår att för att maximera de förebyggande effekterna av te, bör du välja japanskt, grönt te. Låt dra i 10 minuter och drick det alltid nybryggt.

Det finns goda nyheter för chokladälskare. Mörk choklad innehåller 70 procent kakao, som förser kroppen med polyfenoler vilka bekämpar cancer. Resveratrol som finns i rött vin innehar en mycket stark anti-cancer effekt. Druv- och tranbärsjuicer innehåller resveratrol, men bara en tiondel så mycket som i rött vin.

Beliveau och Gringas bok, ”Mat Som Bekämpar Cancer” är publicerad av  McClelland och Stewart, och den hänförde mig en hel helg. Den är fullproppad med förslag till både privatpersoner och läkare.

Tänk dig striden mot cancer som en hink full med vatten: Cancerceller kan utnyttja flera olika tillväxtsätt. Det är därför dumt att tro sig kunna förhindra cancer genom att fokusera på anti-cancermolekyler som avbryter bara en av processerna. Om du bar en hink med vatten, full med hål, skulle det vara lönlöst att plugga igen bara ett enda hål. Hemligheten ligger i att kombinera anti-cancermolekyler från flera sorters mat, för att plugga igen så många hål som möjligt. Det här är det bästa sättet att skydda våra kroppar från cancer.

Dr. Gifford-Jones är medicinsk journalist med privat medicinsk mottagning i Toronto.

Rådfråga alltid läkare vid sjukdomstillstånd.

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin

Ingefära har en given plats inom läkekonsten