Rasistiska motiv låg bakom morden i Trollhättan
Barn tittar på när några personer tänder ljus utanför skolan där knivdåden utfördes, 22 oktober 2015. En maskerad man dödade två och skadade två allvarligt innan ha sköts av polis. Dåden uppges ha haft rasistiska motiv. (Foto: Jonathan Nackstrand /AFP/Getty Images)


Tre personer har avlidit och två är allvarligt skadade efter attacken på en grundskola i Trollhättan i torsdags. Bland de omkomna finns gärningsmannen själv, som tros ha haft rasistiska motiv.

Vid tiotiden på torsdagen förmiddag attackerade en maskerad 21-årig man flera personer med svärd på Kronans skola i Trollhättan. Två av mannens offer dog av skadorna. Gärningsmannen blev skjuten av polis och dog senare på sjukhuset. Den 15-åring som knivskars mår bättre nu, men läget för den 41-årige man som skadades är kritiskt, enligt TT.

Polisen bekräftade på fredagen att de betraktar morden som hatbrott med rasistiska motiv.

— Vi har gjort fynd hos gärningsmannen under husrannsakan som förstärker den bilden, och med tanke på hur gärningsmannen var klädd och hur han betedde sig på skolan, så vi är övertygade om att det finns rasistiska motiv bakom gärningarna sade Peter Adlersson, presstalesman för Polisregion väst, enligt SvD.

Valde ut sina offer

Polisen har hittat en bil som tros tillhöra gärningsmannen, och även något slags avskedsbrev som han lämnat efter sig. Personer som levt runt honom vittnar om att han var en lugn och tillbakadragen person.

När mannen först dök upp i skolan trodde en del elever att det var ett skämt och tog bilder tillsammans med honom. Många flydde sedan in i klassrummen.

Larmet gick strax efter klockan 10 på torsdagen. 21-åringen, som bar på två kraftiga stickvapen och var maskerad, stack först ned en lärare utanför skolbyggnadens entré och en person inne i byggnaden. Sedan letade han systematiskt igenom skolan och knackade på olika klassrumsdörrar. De som öppnade dörren attackerades. En av dessa elever avled senare av skadorna.

De fyra offren hade alla utländsk bakgrund. Efter samtal med lärare, personal och elever på skolan, drar polisen slutsatsen att mannen valde ut sina offer. Hur han gått till väga är oklart.

Elever och personal var instängda i skolan medan polis genomsökte byggnaden för att försäkra sig om att det inte fanns ytterligare gärningsmän.

”Med tanke på hur gärningsmannen var klädd och hur han betedde sig på skolan, så vi är övertygade om att det finns rasistiska motiv bakom gärningarna” – Peter Adlersson, presstalesman för polisregion väst

Problem med bråk och segregation

Fahimeh Nordberg (V) är kommunalråd och förste vice ordförande i utbildningsnämnden i Trollhättan. Hon sade till GP att de kommer att ha ett snabbt inkallat möte om händelserna. Enligt henne har det varit problem med bråk i området där skolan ligger.

— Området är segregerat, det är frågor som vi arbetar med, sade Nordberg till GP.

Enligt GP:s ledare underkände Skolinspektionen Kronans skola på en rad punkter i våras, bland annat bristen på trygghet och studiero. Skolan uppmanades att vidta kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med problemen. De skriver att ”ett öppet samhälle är aldrig tryggare än sin svagaste länk”, men att man måste ta Skolinspektionens granskningar på största allvar.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kallade i ett uttalande händelsen för ”en attack mot hela Sverige” och inte mot en enskild skola. Även kungen och de övriga partiledarna gjorde uttalanden för att visa sitt stöd.

Statsministern var på plats

Statsminister Stefan Löfven åkte till Trollhättan på torsdagseftermiddagen, för att träffa de berörda och visa sitt deltagande.

— Det här är en svart dag för Sverige. Jag tänker på offren och deras familjer, elever och personal, och hela det drabbade samhället. Inga ord kan beskriva vad de går igenom just nu, sade Löfven i ett uttalande.

Kronans skola är stängd efter händelserna, och kommer att fortsätta att vara stängd under polisens tekniska utredning. Enligt skolans hemsida håller de på att samla sig en bild av vad som har inträffat.

Enligt polisen finns det i nuläget ingen hotbild mot andra skolor i kommunen.