Radiopresentatör lovordar andligheten hos Shen Yun
Radiopresentatören på det irländska radioprogrammet Newstalk Global Village, Dil Wickremasinghe, poserar för ett foto, efter att ha sett Shen Yun Performing Arts vid Convention Centre i Dublin, Irland den 25 mars 2015. (Foto: Epoch Times)


– Shen Yun mycket mer än underhållning, sade Dil Wickremasinghe, presentatören på det irländska radioprogrammet Newstalk Global Village. Hon var på premiären av Shen Yun Performing Arts i Dublin den 25 mars. 

– Detta är något som med säkerhet ingen kommer att se någon annanstans och jag kan förstå varför de har kommit till Dublin för fjärde året och att man har det i Convention Centre. Jag skulle verkligen rekommendera den.

New York-baserade Shen Yun är världens främsta klassiska kinesiska dans- och musikföretag. Företaget bildades 2006, och varje år turnerar Shen Yun runt om i världen med ett helt nytt dans- och musikprogram.

Shen Yuns danser presenteras i form av mini-dramer, där danserna visar berättelser från Kinas historia och legender från antiken fram till idag. Shen Yun har tagit det som sitt uppdrag att återuppliva Kinas 5000 år gamla gudomligt inspirerade kultur.

Wickremasinghe sade att hon hade tänkt att Shen Yun kunde jämföras med River Dance från Irland, men efter att ha sett föreställningen, insåg hon att Shen Yun var mycket mer än det.

– Det finns ett verkligt andligt element hos den. I Irland finns det ett andligt uppvaknande och folk har tagit avstånd från religionen och nu sträcker de sig mer mot Öst och efter de gamla filosofierna, så kanske om folk där ute söker efter det sammanhanget tror jag Shen Yun är en riktigt bra start.

Enligt Shen Yuns hemsida: "I 5 000 år blomstrade den gudomliga kulturen i Kina. Denna dyrbara skatt var dock nära att gå förlorad, men med den fantastiska musikens och dansens hjälp återför Shen Yun denna lysande kultur till mänskligheten." 

– Det är ganska intressant eftersom jag, när jag tänker på Kina, tänker jag på materialism, väldigt drivet och ambitiöst, som är i direkt kontrast med lärorna från konfucianismen, taoismen och buddhismen, säger Wickremasinghe, och reflekterar över Kina idag, som sedan årtionden har varit under ett kommunistiskt styre, jämfört med Kinas gamla traditioner.

[Shen Yun] är mycket mer än en natt av underhållning; Det är en inblick i en orättvisa som sker i Kina och hur vi egentligen borde gå tillbaka till grunderna, där saker som tolerans och att leva i ett jämlikt och rättvist samhälle är det bästa för oss alla, sade Wickremasinghe.

Hon tillade att det finns ett viktigt budskap i Shen Yun.

– Jag är så van att se irländska föreställningar som skildrar den tiden i vårt land då det fanns stora orättvisor och olycka, men Shen Yun levererades på ett så vackert och underhållande sätt att folk kan komma till Shen Yun och njuta av föreställningen, och tar hem budskapet att leva i ett tolerant samhälle som är bra för alla.

Wickremasinghe sade att andligheten som presenterades i föreställningen är mycket viktigt i dagens värld.

– Det finns där
en grundläggande andlighet, som jag tycker är något vi alla behöver för att omfamna vår värld och om vi gjorde det skulle vi vara glada människor och vara snällare mot varandra, sade hon.

– Jag tyckte verkligen att hela kvällen var ett absolut nöje, men detta är mycket mer än bara en föreställning. Det finns ett verkligt budskap där, att kanske borde vi stanna upp i våra hektiska liv och återknyta kontakten med vår andlighet, eftersom det är det första steget för att leva ett meningsfullare liv.

Martin Murphy rapporterade

Översatt från engelska.

Shen Yuns Europaturné pågår med föreställningar den 28-29 mars i Birmingham, och den 31 mars-1 april Salford, Storbritannien. Shen Yun kommer till Stockholm, Cirkus den 4-7 april 2015.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.