Radiomusik förbjuden i Somalia


Fjorton privata radiostationer i den somaliska huvudstaden Mogadishu tvingades upphöra med att sända av musik på tisdagen, på order av Hisbul islams rebeller.

Den hårdföra islamistiska gruppen som kontrollerar stora delar av Somalia, gav stationerna ett ultimatum på tio dagar innan förbudet skulle verkställas. Gruppen stämplade musiken som oislamisk.

”Hisbul islams funktionärer ringde upp några av stationerna för att påminna dem om tidsfristen och varnade dem för hemska konsekvensen om de inte följde order”, sade det somaliska journalisternas nationella förbund i ett uttalande.

Förbudet omfattar
alla typer av musik, även jinglar, vilket tvingar radiostationerna att presentera sina program med alternativa metoder, till exempel ljudet från ett gevärsskott, ljudet från en bilmotor eller från djur.

– Journalister som arbetar på dessa stationer har tidigare bevittnat mord på sina kollegor mitt på ljusa dagen och har nu fått signaler om att de skulle gå samma öde till mötes om de inte lyder dessa förtryckande order, sade EU:s representant Omar Faruk Osman.

Folket i Mogadishu kan fortfarande lyssna på musik på två stationer: den statliga radion skyddad av Afrikanska unionens fredsbevarande styrkor, och en FN-finansierad station baserad i Kenya.

Att arbeta som journalist
är mycket riskabelt i Somalia. Förra året var det dödligaste året för journalister i landet. Nio reportrar dödades och tolv skadades, och fyra mediaföretag stängdes. Många journalister har fått dödshot, vissa dagligen.

Den rivaliserande upprorsgruppen i Somalia, al-Shabaab, stängde förra veckan fem stationer som sände BBC i södra Somalia och förbjöd lokala stationer att sända vidare program som producerats av det brittiska mediaföretaget eller Voice of America. De militanta anklagade BBC för att ”göra propaganda för kristna agenter och muslimernas fiende”.

Somalia har inte haft någon stabil regering på nästan 20 år. Islamistiska rebeller försöker störta den nuvarande FN-stödda regeringen, vilken kontrollerar endast en liten del av huvudstaden Mogadishu.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/33339/