Radio Free Afghanistan grundas
Richard Holbrooke, USA:s speciella sändebud i Afghanistan och Pakistan, talar vid invigningen för ett nytt initiativ med Radio Free Europe/Radio Liberty i kampen mot talibanernas propagandasändningar. Han talade på Washingtons Newseum i september i år. (Foto: Ronny Dory /Epoch Times)


Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) informerade på deras årliga höstmöte på Newseum i september om lanseringen av deras nya sändningar till Afghanistans och Pakistans gränsregioner.

Richard Holbrooke, USA:s särskilda sändebud i Afghanistan och Pakistan sade vid invigningen av de nya sändningarna, saker som: ”vi kan inte ge upp kampen mot talibanerna” och ”det måste förklaras för lokalbefolkningen varför vi är i Pakistan och Afghanistan, och varför vi är där som vänner”.

De pashtunska regionerna i Pakistan, där de nya RFE/RL-programmen skall sändas, har hyst terrorister och militanta islamistiska organisationer såsom talibaner. En taktik de har ligger i att använda extremistiska radiostationer för att sprida propaganda och desinformation.

RFE/RL Radio Free Afghanistans nya sex timmars lokala pashto-språkiga nyhets- och evenemangsprogram kommer att öka kvaliteten och vidden av Radio Free Afghanistans sändningar, som för närvarande har rikstäckande lyssnarskara i Afghanistan på 7,9 miljoner vuxna per vecka. De nya programmen finansieras av afgankrigstillägg på 10 miljoner dollar under finansåret 2009, vilket godkänts av kongressen.

Konflikterna har ökat i Afghanistan. Associated Press rapporterade förra veckan att en bilbomb detonerade i Kabul och dödade sex italienska soldater och tio civila afghaner. Det rapporterades också att rebellernas våldsamheter nådde sin högsta nivå sedan talibanerna tvingades bort från makten i slutet av 2001. Denna ökning var sporrad av de amerikanska truppernas ökade närvaro för höjd säkerhet som följd av förra månadens presidentval, som fortfarande är olöst.

– [Talibanerna] har blivit dramatiskt mer sofistikerade under de senaste åren, sade Gretchen Peters under kvällens paneldiskussion med rubriken ”Att kämpa mot hatsändningar längs gränsen till Afghanistan och Pakistan”.

Peters, en Emmy-nominerad journalist och författare som bevakar Afghanistan och Pakistan, fick sällskap av J. Alexander Thier, chef för avdelningen för Afghanistan och Pakistan på USA:s fredsinstitut, och Akbar Ayazi, chef för Radio Free Afghanistan/ ”Radio Azadi.”

Anklagelser om bedrägeri har följt i presidentvalets spår. Det har förekommit påståenden om stoppad röstning och hotelser. FN-stödda kommissionen för klagomål om valet (ECC) tillkännagav i ett pressmeddelande den 10 september att valsedlar på 51 platser i provinsen Kandahar bör ogiltigförklaras på grund av tydliga bevis på bedrägeri.

Under valet bad Radio Free Afghanistan allmänheten att rapportera till stationen olika problem, inklusive om de såg fall av bedrägerier, sade Ayazi.

– Det viktigaste är att människorna på nytt kan lita på regeringen. Tilliten har tidigare varit svårt sargad, sade Thier.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22731/


Talarna från vänster till höger på Washingtons Newseum inför de nya sändningarna till Afghanistan och Pakistan är J. Alexander Thier, direktör för Afghanistans och Pakistans avdelning på USA:s fredsinstitut och journalist Peters, som fått en Emmy-nominering. (Foto: Ronny Dory/Epoch Times)

Talarna från vänster till höger på Washingtons Newseum inför de nya sändningarna till Afghanistan och Pakistan är J. Alexander Thier, direktör för Afghanistans och Pakistans avdelning på USA:s fredsinstitut och journalist Peters, som fått en Emmy-nominering. (Foto: Ronny Dory/Epoch Times)På Washingtons Newseum visas vid invigningen av sändningarna nya Radio Free Europe/Radio Liberty till Afghanistan och Pakistan ett av hundratals tackkort från en av Radio Free Afghanistans lyssnare, som lokalt kallas för ”Ra” (Foto: Ronny Dory/ Epoch Times)