Råd till Xi Jinping från barndomsvännen Luo Yu
Luo Yu har skrivit tre öppna brev till Kinas ledare Xi Jinping och uppmanat honom att be om ursäkt för tidigare övergrepp mot befolkningen. (Foto: Epoch Times)


Om Kinas ledare Xi Jinping vill få Kina på rätt köl och utveckla demokratiska reformer under sin regeringstid, måste han ha folkets stöd och förtroende. Det skriver Luo Yu, barndomsvän till den kinesiske ledaren i ett öppet brev. De första stegen är att hitta en bra lösning på två olösta människorättskränkningar, såväl som alla orättvisor som begåtts av tidigare partiledare.

I ett öppet brev, publicerat av nyhetstidningen Apple Daily i Hongkong den 4 januari, ger Luo Yu förslag på hur Xi Jinping kan börja ställa saker till rätta i Kina. Luo Yu är son till den första ledaren för regimens offentliga säkerhetsapparat, Luo Ruiqing.

Först måste Xi ”kraftigt fördöma Deng Xiaopings dödande av studenter under studentupproret på Himmelska Fridens Torg den 4 juni 1989”, skriver Luo. Han måste uppriktigt be det kinesiska folket om ursäkt och erbjuda offren kompensation. Folkets befrielsearmé måste också utbildas till att ”bara vända sina vapen utåt, aldrig inåt mot folket”.

I nästa steg måste Xi ”fullständigt fördöma Jiang Zemins förföljelse av falungong och andra religiösa grupper, ge dem en uppriktig ursäkt och erbjuda skadestånd till offren för förföljelsen”.

De som är politiskt och militärt ansvariga för organstölder, som möjliggjort för regimen att ta organ från levande falungong-utövare i rent vinstsyfte, måste också straffas, menar Luo. Oberoende undersökningar har uppskattat att tiotusentals falungong-utövare har dödats i den här ohyggliga hanteringen. Människorättsorganisationer säger att utövare av den andliga metoden falungong är den värst utsatta gruppen samvetsfångar i Kina idag.

Slutligen måste Xi Jinping ”ge upprättelse till offren för den enorma mängden rättsskandaler, stora som små”, som har inträffat under kommuniststyret.

Tidigare brev

Luo Yu har skrivit ett tidigare öppet brev, där han blev den senaste i raden av före detta partitjänsteman som offentligt förespråkar att partiet ska upplösas, och att landet ska gå över till demokrati.

Breven kommer mitt i en känslig period för regimen: Ekonomin har stagnerat efter flera års fenomenal tillväxt, allt fler kineser protesterar mot hur regimen hanterar katastrofer, och många kommunistkadrer har rensats ut och fortsätter att rensas ut i Xi Jinpings antikorruptionskampanj, som syftar till att få bort den partifraktion som är lojal med den förre ledaren Jiang Zemin.

Sedan december har den 71-årige Luo skrivit tre öppna brev till Xi Jinping. I breven skriver han ”broder Xi”, eftersom deras fäder kände varandra väl när de styrde landet, och familjerna kom att stå varandra nära.

Kunde varit en hög partitjänsteman

Som son till en revolutionär ledare kunde Luo Yu varit en mäktig partitjänsteman, som nu skulle ha njutit av sin pension om han hade följt de politiska vindarna. Men Luo, som tidigare var befälhavare i Folkets befrielsearmé, lämnade sin befattning och partiet strax efter massakern på Himmelska Fridens Torg 1989. Nu är han bosatt i Harrisburg i USA och tidigare har han bott i Hongkong och Portugal.

Den subtila hjärntvätten av generationen efter Himmelska fridens torg

Några år efter hans fredliga avhopp inträffade en närmast farsartad incident. Luo beskriver händelsen i sitt senaste öppna brev:

”Luo Yu avgick och den centrala militärkommissionen godkände hans avgång. Luo Yu slutade och uteslöts automatiskt från partiet när han inte hade betalat medlemsavgiften till partiet på sex månader”. Men två år senare ”kungjorde Jiang Zemin, som ordförande i den centrala militärkommissionen, att Luo Yu skulle uteslutas från militären och partiet”.

Genom det här ”bedrägliga” handlandet av den då nyutnämnde partiledaren, Jiang Zemin, berövades Luo Yu ”illegalt” alla sina förmåner. Han har försökt rätta till denna orättvisa i över 20 år.

Luo tycker emellertid att den orättvisa han utsatts för av regimen är obetydlig.

”I de allvarliga fallen har människor dödats”, skrev han.

Kinakontrollerad tidning fälld för osaklig rapportering om falungong