Putinmotståndare bildar mänsklig kedja i Moskva
Ryska oppositionsanhängare håller upp vita band när de bildar en kedja i Moskva den 26 februari 2012. (Foto: Alexej Sazonov/AFP/Getty Images)


Flera tusen människor samlades runt om i Moskva på söndagen och länkade ihop händerna i en protest mot premiärminister Vladimir Putins kandidatur till president i valet som planeras för nästa helg, enligt rapporter i medierna.

Aktivisterna uppskattade att omkring 34 000 människor hjälpte till att bilda en mänsklig kedja i Moskva, medan polisen sade att antalet var omkring 11 000, rapporterade Radio Free Europe (RFE). Många bar eller visade upp vita band, en symbol som demonstranterna använder för att uttrycka missnöje med Putin, som har dominerat den ryska politiska arenan under de senaste tolv åren.

”Ingenting storskaligt uppnåddes förutom [Putins] kosmetiska operationer och konstant reklam för sig själv”, sade Jevgenij, en pensionerad arméofficer som deltog i protesten, till RFE. ”Nu behöver vi en förändring av makten. Antingen det eller så blir de kommande sex åren precis som de senaste tolv.”

Sergej Parkhomenko, en arrangör av protester för rättvisa val i Moskva, berättade för statligt ägda engelskspråkiga Russia Today att söndagens mänskliga kedja inte var organiserad av någon särskild grupp utan sattes igång på gräsrotsnivå.

”Folket är de viktigaste initiativtagarna. … Sådana händelser är bra eftersom de varken har början eller slut, varken arrangörer eller sponsorer ”, sade Parkhomenko.

”Den avgörande faktorn är människorna som bestämmer sig för att samlas.”

Översatt från engelska