Publiken i Lódz bländades av Shen Yun
Diana (höger) och systern Kamila Wyroslak på Shen Yuns föreställning på Grand Theater i Lódz, Polen den 8 mars, 2015. (Foto: Peter Sanftman/Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts återvände till den polska historiska staden Lódz för att än en gång överväldiga polackerna med en fantastisk föreställning i klassisk kinesisk dans och musik, med ett helt nytt dansprogram.

Systrana Diana och Kamila Wyroslak såg Shen Yuns andra föreställning i Polen, söndagen den 8 mars på Grand Theatre i Lódz, och kan knappt vänta till nästa år för att se Shen Yun igen.

– Det var enastående, det var fullständigt oförglömligt, färgerna, musiken … varje detalj var helt perfekt, sade storasyster Diana Wyroslak, som är läkare.

– Man kan se att varenda rörelse [representerade] en känsla, och berättelserna i alla danserna var fantastiska och ibland mycket berörande, tillade Kamila, som följer systerns fotspår och studerar till läkare.

De två systrarna hade inspirerats att se Shen Yun av sina föräldrar som såg föreställningen på premiären.

Shen Yun har sin bas i New York och de ser det som sitt uppdrag att återuppliva Kinas gudomligt inspirerade kultur som har nästa helt utplånats under kommunistiskt styre. Shen Yun kan inte framträda i Kina idag.

Klassisk kinesisk dans är Shen Yuns kärna och danskompaniet införlivar dessutom folkdans och etnisk dans samt berättande danser med handling från det gamla Kina ända fram till idag.

Diana kände inte till förtrycket i dagens Kina.

– Jag visste inte att man inte kan prata om vissa saker i Kina, sade hon. För mig var det tråkigt att höra.

-Det är verkligen sorgligt att till exempel [Shen Yun] inte kan visas i Kina, eftersom jag tycker att varje person ska få se det och få uppleva samma känslor som vi känner nu, sade Kamila Wyroslak.

Diana Wyroslak upplevde att föreställningen hade en djup andlig aspekt, och skildrade viktiga värden.

– Jag tror att den andliga aspekten har en stor inverkan på hela föreställningen och de vill verkligen visa för oss att det har stor betydelse för dem och att det bör vara viktiga värden för alla, sade hon, och tillade:

– Även när det var mycket, mycket sorgligt, gav de alla hopp att förbli optimistisk.

Diana syftade på dansstycket ”The Power of Compassion” som skildrar förföljelsen av Falun Dafa-utövare, en fridfull meditationsövning i dagens Kina. När polismannen angriper utövarna besvarade de med medkänsla.

"Ren skönhet"


Marzena Bomanowska såg Shen Yuns föreställning på Grand Theater i Lódz den 7 mars, 2015. (Foto: Florian Godovits/Epoch Times)

Marzena Bomanowska såg Shen Yuns föreställning på Grand Theater i Lódz den 7 mars, 2015. (Foto: Florian Godovits/Epoch Times)

Marzena Bomanowska, chef för Filmmuseet i Lódz, såg Shen Yun på premiärkvällen. Hon sade att hon tyckte att föreställningen var mycket speciell.

– Dansarna är verkligen duktiga, och hela showen var speciell. Kostymer, dansrörelser, musik, allt var verkligen perfekt, sade hon.

Marzena Bomanowska sade att hon verkligen uppskattade de olika folkdanserna och etniska danserna från olika delar av Kina och värdesatte att den sidan av den kinesiska kulturen visades upp.

Hon sade också att den andliga aspekten i föreställningen var något som alla kan relatera till.

– Jag tycker det är en universell tanke och det är något som alla människor kan förstå överallt i världen. Naturligtvis är dess ursprung i Kina, men det är något för hela världen, sade hon. En slags universell undervisning. Jag tycker helt enkelt alltsammans är ren skönhet.

"Varm och vacker"


Londonborna Jamie Zamal och Michelle Doan Tran var på besök hos Michelles farmor när de fick chansen att se Shen Yun på söndagen. (Foto: Florian Godovits/Epoch Times)

Londonborna Jamie Zamal och Michelle Doan Tran var på besök hos Michelles farmor när de fick chansen att se Shen Yun på söndagen. (Foto: Florian Godovits/Epoch Times)

Londonborna Jamie Zamal och Michelle Doan Tran var på besök hos Michelles farmor när de fick chansen att se Shen Yun på söndagen.

 – Jag tyckte den var verkligen fin, sade Michelle Doan Tran, som är make-up artist.

Hon tyckte särskilt om några av de traditionella kinesiska legenderna i föreställningen, med värden som visdom och gott och ont.

– Jag uppskattade verkligen föreställningens andliga budskap. Det var riktigt bra överlag, jag tyckte mycket om det och kan rekommendera det, sade Michelle Doan Tran. –  Budskapet att förlåta andra.

Jamie Zamal, som är fastighetsmäklare, sade att han också uppskattade andligheten i förställningen.

– Hänvisningarna till andlighet och om att älska alla oavsett deras tro, var riktigt kraftfullt, sade han. Den är definitivt mycket varm och vacker.

Peter Sanftman och Florian Godovits rapporterade

Översatt från engelska.

Shen Yuns Europaturné pågår med föreställningar i Frankfurt den 13-15 mars. Danskompaniet kommer till Stockholm, Cirkus den 4-7 april 2015.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.