Protesterande veteraner misshandlade och gripna
Arbetslösa arméveteranen Xie Shuqing misshandlades av polisen och togs till sjukhus med ett brutet revben.


På morgonen den 20 juni 2007 protesterade hundratals arbetslösa veteraner framför provinsregeringens byggnad i staden Guangzhou. Den lokala polisen misshandlade och grep vissa av dem.

Före detta majoren Xie Shuqing, representant för de arbetslösa veteranerna, gensköts av polisen innan hon kommit fram till manifestationen. Hon skadades allvarligt och togs in på sjukhus.

Enligt en veteran på plats deltog ungefär 400 personer i manifestationen. Fem av dem gick in på kontoret för besvärsärenden och de andra väntade utanför. Strax skickade myndigheterna över hundra poliser i sex bussar och skrek i högtalare, ”Det är olagligt att protestera och ni måste skingra er”.

Bland deltagarna i protesten fanns kvinnor, gamla och handikappade. Somliga bar sina många tjänstemedaljer på uniformen.

– Fyra eller fem poliser knuffade in en kvinnlig veteran i en bil. Hon var blodig om händerna och vristerna efter kampen. Polisen låste in de protesterande i en gymnastiksal, skrev ner deras namn och adresser och bad deras grannskapskommittéer att ta dem därifrån, sade en veteran.

En annan veteran sade att eftersom de flesta politiska företrädare i Guangzhou och Guangdongprovinsen i allmänhet nått sina positioner genom mutor så vill de inte tala med folket.

På morgonen före manifestationen skulle 53-åriga Xie Shuqing just lämna sitt hem när ett 30-tal poliser visade sig utanför hennes hus för att gripa henne.

– Ett tiotal av dem bar uniform, ingen visade sina brickor. De visade mig en kallelse. Jag sade att jag var på väg till besvärskontoret. En polis sade ‘Vi är här för att hindra dig från att gå dit’. Jag vägrade att följa med dem. Då tryckte de upp armarna bakom ryggen på mig och knuffade in mig i en bil.

Xie togs till Chigangs polisstation i Zhuhaidistriktet och misshandlades brutalt. Innan hon lämnade armén var hon major.

Xies skador var såpass allvarliga att hon behövde sjukhusvård. Hennes make som också är en arbetslös före detta militär befinner sig i en annan stad och söker jobb. Hon är nu hänvisad till andra veteraner som tar hand om henne.

Li Hanjun, en veteran som varit arbetslös i flera år sade att veteranerna i Guangzhou lämnat in åtskilliga besvärsskrivelser med anledning av att regeringens politik för att hjälpa veteraner till jobb inte genomförts. Trots alla protester förblir frågan olöst. En dag strax innan denna manifestation skickade den lokala grannskapskommittén två bilar med åtta personer för att bevaka honom i hemmet. En annan veteran togs in av polisen och förhördes i åtta timmar.

En veteran sade att representanter för allmänna säkerhetsbyrån i Guangzhou skickade dem ett varningsbudskap. ”Om ni fortsätter klaga kommer ni bli arresterade”. Myndigheterna ville inte att det skulle komma en massa människor för att klaga, så på demonstrationsdagens morgon blockerade de en större väg, vilket ledde till trafikstockning.

Veteraner har fått mindre handlingsutrymme sedan militären nyligen meddelade nya regler som tillåter stränga straff för militära organisationer som deltar i demonstrationer eller protester.

Översatt från engelsk” target=”_blank”>originalartikeln på kinesiska här.