Protester mot svåra miljöproblem slogs ner i Zhejiang


Sedan slutet av juli har en grupp människor på landsbygden i östra Kina agerat miljöaktivister och demonstrerat mot kemiföretag, vars utsläpp allvarligt skadat deras livsmiljö. Den 1 september satte lokala myndigheter i Zhejiangprovinsen in beväpnad polis mot dem.

Tusentals invånare i byarna Xuanzhu och Qi i Zhejiangprovinsen samlades framför två kemiska fabriker som förorenar den lokala miljön. Många fabriker ligger nära byn Qi. 

Den 10 augusti skickades över 200 beväpnade poliser mot de omkring 1000 demonstranterna, som då barrikaderade ingången till en kemisk fabrik med tunga fordon och blockerade dörren till ett läkemedelsföretag med en jordhög.

Den lokala polisen grep fyra personer omkring midnatt den 23 augusti. Flera tusen människor samlades då snabbt framför en regeringsbyggnad och krävde att dessa skulle släppas. Flera tusen beväpnade poliser och specialstyrkor kallades då in för att skingra demonstranterna.

Yu, som bor i Qi, sade till Epoch Times att jordbruksmarken i närheten var översvämmad med giftiga utsläpp.

– Marken är vit, vattnet ser mjölkaktigt ut och luktar väldigt illa. När det blåser sydvästvind på natten lägger sig en kraftig stank över alla kringliggande områden och folk får svårt att sova. Alla byborna har dålig hälsa, många har lungcancer.

Lokala partitjänstemän bryr sig lite om allmänhetens behov innan en seriös incident inträffat. Byborna säger att ämbetsmännen kontrolleras av kemiföretagen.

– De där kemiföretagen betalar en massa skatt och de lokala regeringarna förlitar sig på dem för inkomster. Industrin var inte så välutvecklad i vårt härad som den är nu, men kemiföretagen är här för att stanna, sade Yu.

Många kemiföretag ligger i Sanmenhäradet, som de två byarna tillhör. Enligt invånare i byarna såg flera tidigare lokala ledare utvecklingen av kemiindustrin som en drivkraft för att förbättra den lokala ekonomin.

Inom ett par år från det att projektet sjösatts drabbades lokalbefolkningen av katastrofala konsekvenser. Fisk från dammar blev oätlig. lantbrukare fick hudsjukdomar av gifter i vattnet man bevattnade med, jordbruksmark blev oanvändbar, träden gulnade och dog. Jordbruket drabbades hårt överlag och dödligheten i allvarliga sjukdomar sköt i höjden.

Byn Xuanzhu, som ligger nära en kemisk fabrik, har nyligen förklarats som en ”cancerby”. Bara i år har mer än 10 invånare dött av cancer och mer än 30 fått cancerbesked.

Li, som bor i Xuanzhu, berättade:

– Vi tar inte längre vatten från de lokala brunnarna. Grundvattnet är förgiftat och odrickbart. De flesta bybor har lungcancer. En tidigare fullt frisk 50-årig man dog av det senast igår.

Enligt invånarna har lokala ämbetsmän hittills i princip struntat i deras problem.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/42250/