Protester mot mordet på Hrant Dink
TURKIET, Istanbul: En demonstrant placerar ett ljus på platsen där den turkisk armeniska journalisten Hrant Dink sköts till döds i Istanbul.(Foto: AFP/Mustafa Ozer)


Turkisk press fördömer unisont mordet på den armenisk-turkiske journalisten Hrant Dink och kritiserar myndigheterna för att inte ha skyddat honom. Mordet ses som ett försök av turkiska ultranationalister att sabotera landets närmande till EU.

Hrant Dink, chefredaktör för tidningen Agos, sköts ihjäl utanför redaktionslokalerna i Istanbul i fredags. Han hatades av turkiska nationalistiska extremister för sina skriverier om folkmord på armenier under 1910-talet och dömdes 2005 till ett halvårs fängelse villkorligt för att ha kränkt ”turkiskheten”.

Turkiska regeringen är uppenbart skakad av mordet, som riskerar att fläcka ned landets anseende. Utredningen styrs direkt av inrikesministern, och redan i fredags lovade Istanbuls borgmästare att fallet snart ska vara löst. På lördagen rapporterades att polisen nu vet vem som höll i vapnet. Enligt tv-stationen NTV är det en man från Svartahavsstaden Trabzon som på ett foto taget precis efter dådet syns springa iväg från Dinks kropp. Mannen var på lördagskvällen på fri fot.

Turkiska nationalister kallade Dink ”förrädare”, men i lördagens tidningar var det nationalisterna som utpekades som förrädare i flera förstasidesrubriker. Tidningarna beskrev mordet som ”en skam för nationen” och frågade hur det var möjligt att en person som flera gånger beskrivit hur han blivit hotad till livet inte hade något ordentligt skydd.

Den islamistiska tidningen Yeni Safak beskrev Hrant Dink som ”en modig man, hängiven demokratin och tankens frihet”. I liberala Milliyet krävde krönikören Semih Idiz att hela nationen hedrar minnet av Dink.

Mehmet Barlas i tidningen Sabah uppmanade de högsta ansvariga att betrakta mordet – ”begånget i en tid när fanatismen ökar i Turkiet” – som en larmsignal,

”Målet var inte bara Hrant Dink, utan Turkiets stabilitet”, skrev krönikören Barlas.

På lördagen samlades sörjande på mordplatsen, där de lade ned blommor och tände ljus invid ett porträtt av Hrant Dink. I fredags kväll tågade tusentals människor genom Istanbul i en protest mot mordet och på lördagen uppmanade demokratiaktivister till fler demonstrationer.

Flera turkiska kommentatorer såg mordet
som ett försök av extremnationalisterna att skada landets relationer till EU och befarade att Turkiet nu kommer att utsättas för förnyade kampanjer från omvärlden mot massmorden på armenier under första världskriget.

Även grannlandet Grekland, som trots mångårig rivalitet har stött Turkiets EU-närmande, kommenterade att mordet är ett slag mot medlemskapsförhandlingarna.

”Det avskyvärda mordet på Hrant Dink. . . är direkt riktat mot turkiska folkets försök att skapa sig en framtid i Europa”, sade Greklands utrikesminister Dora Bakogiannis i ett uttalande.