Protester i Kamerun mot att media tystats
Doualas invånares reagerade starkt rapporterna om döda i demonstrationerna i Kameruns ekonomiska huvudstad. Polisen använde tårgas och vattenkanoner mor folkmassorna då flera hundra samlats för att olagligt demonstrera mot president Paul Biyas konstitutionella reformeringsplaner. (Foto: Fanny Pigeaud/AFP/Getty Images)


Kameruns transportsyndikats protest mot höjda bränslekostnader urartade och är nu en civil protest mot landets ledare.

Problemen började i förra veckan då hälften av Kameruns tio provinser manade till strejk som en reaktion på chockhöjningar av bränslepriserna. De protesterande barrikaderade gatorna med taxibilar och bussar.

Situationen förvärrades ytterligare efter att president Paul Biya meddelade att han planerar att göra en ändring i Kameruns grundlag, vilken skulle innebära att han 2011 kan fortsätta att regera i ytterligare en sjuårsperiod. För närvarande tillåts inte en president att sitta i mer än två mandatperioder.

– Det vi ser idag kan sannolikt bli värre ifall Biyas regim insisterar på att gå vidare med grundlagsändringen, skrev en av de protesterande i ett internetmeddelande. Kamerunare bär på fler sorger än problemet med prishöjningar.

Under tiden pågick våldsamma protester i Douala, Kameruns ekonomiska centrum och huvudsäte för oppositionspartiet, under ledning av rebelliska ungdomar som skrek slogans som ”Biya måste avgå!”. De blockerade vägar, brände gamla bildäck, förstörde och plundrade såväl allmän som privat egendom och kastade stenar medan polisen avfyrade kulor och tårgas.

Polisen sköt åtminstone 20 protesterande under förra veckan. Utöver alla de skottskadade som fördes till sjukhus behövde även ett avsevärt antal personer sjukhusvård efter att ha utsatts för polisens tårgas. Tumult uppstod även i andra städer, till exempel i kuststaden Limbe.

– Vi kan inte lämna våra hem, sa en man i Mile One i Limbe. Jag bor nära en skola och kan se hur lärare skickar hem alla elever som kommer dit.Bild tagen i utkanten av Doualas ”Village-distrikt”. Så länge trupper var ute på Kameruns huvudstads gator i förra veckan var det lugnt. En privat radiostation meddelade dock att polisen stängt den efter att lyssnare framfört kritik mot presidenten under en talkshow. (Foto: FANNY PIGEAUD/AFP/Getty Images)

Det påstås att polismän tagits som gisslan, att en polisstation och en domstolslokal bränts ned och att man plundrat bensinstationer, bagerier och andra affärslokaler. Varken bilar eller motorcyklar befann sig ute på gatorna.

Det här verkar vara den allvarligaste strejksituationen som uppstått i Douala på länge, men till skillnad från vid tidigare strejktillfällen har nödvändiga servicefordon, såsom medicinleveranser och ambulanser kunnat röra sig fritt i staden.

President Biya höll en presskonferens där enbart statsägda medier tilläts närvara. Han skyllde upploppen och protesterna på sina politiska motståndare.

– Deras mål är att genom våld uppnå vad de inte lyckades med genom valurnan. Regeringen kommer att ta till alla lagliga medel som finns att tillgå för att garantera rättssäkerheten, sa han med eftertryck.

Trots att transportsyndikatets strejk officiellt upphörde den 27 februari, har sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis bara eskalerat.

Organisationen Reportrar utan gränser publicerade ett pressmeddelande på fredagen i vilket de kritiserade det forcerade nedstängandet av Kameruns privata radiokanaler och oberoende nyhetstidningar i Douala. För närvarande distribueras bara statsägd media.


testing

testing

Kameruns kommunikationsminister, Jean-Pierre Beyiti Bi Essam, sammankallade de privatägda tidningarnas redaktörer till sitt kontor, uppmanade dem att ”ta sitt ansvar” och ”inte publicera några nyheter som kan lägga kol på elden”.

Samma dag stängde säkerhetsstyrkor utan förvarning ned en privat radiokanal i Yaounde efter att ha konfiskerat sändningsutrustning och datorer. En populär TV-station med en samarbetande radiostation fick sina licenser indragna av kommunikationsministeriet eftersom de, enligt ministeriet, inte betalat sina avgifter i tid.

Reportrar utan gränser avfärdade dock kommunikationsministeriets anledning som ”en förevändning för att trakassera en nyhetsmedia som har kritiserat regeringens beslut att göra ändringar i konstitutionen”.

– Situationen förvärras dag för dag och håller på att bli ohållbar för de oberoende medierna i Douala. Eftersom de inte kan gå i tryck är de inte längre i cirkulation, sade den världsomspännande pressfrihetsorganisationen.

– Dessutom är det inte kommunikationsministeriets sak att läxa upp journalister. Vad kommer att hända med dem som inte ger akt på ”rekommendationerna” och inte praktiserar själcensur?

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-3-3/66921.html