Protest mot dålig ersättning efter konkurs


Ett tusental före detta anställda i ett statligt företag protesterade inför kommunledningen i Guiyang i Guizhouprovinsen i sydvästra Kina. Företaget gick in konkurs 2007 och varje anställd får bara omkring 200 yuan i månaden i pension eller arbetslöshetsersättning.

Kommunledningen sålde den 50 år gamla statligt ägda fabriken förra året. Där tillverkades värmeresistent material, och fabriken hade gått med förlust.

Ett ögonvittne rapporterade för Radio Free Asia att ilskna arbetare gått ut på gatorna den 8 juli och hindrat trafiken i ungefär tio timmar.

”De krävde en lösning på sina problem. Har man bara runt 200 yuan i månaden har man inte ens råd med mat”, sade vittnet

Reportern: ”Hur länge pågick protesten?”

Ögonvittnet: ”De blockerade trafiken från åtta på mogonen till niotiden på kvällen”

Reportern: ”De släppte inte förbi några fordon?”

Ögonvittnet: ”Nej, det gjorde de inte.”

Flera nätforum i Kina rapporterade om denna nyhet med bilder. Trafiken stod totalt stilla i mellan två och tre timmar. Trafikpolisen skickade ut ett stort antal poliser för att skingra demonstranterna och hejde dem från att blockera trafiken. Demonstranterna hoppades väcka regeringens medvetenhet och förhoppningsvis få till stånd en lösning på pensionsfrågorna. Folk var relativt lugna och situationen verkade vara under kontroll.

Liao Xuanyuan, en aktivist från Guizhouprovinsen, sade att han kontinuerligt kommunicerat med före detta anställda på företaget. De har spärrat av vägar flera gånger tidigare. Invånare bekräftade att protestaktionen varade i fyra eller fem dagar sedan det börjde i förra veckan.

Reportern: ”Är 200 yuan i månaden tillräckligt att leva på?”

Ögonvittnet: ”Definitivt inte. Levnadskostnaderna är så höga nuförtiden. Många familjer har bara en inkomst.”

Det anses att regeringen dragit ut på svaret till de arbetslösa. Det gav dem inget annat val än att gå ut på gatorna i hopp om att väcka regeringens intresse, men det verkade inte hjälpa.

– Fabriken anställde tusentals arbetare, När den stängde kastades de ut i samhället utan någon hjälp. De yngre kunde nog hitta nya anställningar, men de äldre blev tämligen utelämnade. De behöver statligt stöd, berättade Li.

Fabriken i Guiyang byggdes 1958. Den ligger vid byn Gongjia i Baiyundistriktet i Guiyang. Tidigare var den en av de fyra ledande tillverkarna av värmeresistent material i Kina och försörjde de centrala och västra delarna av landet. Den beställdes och sköttes av Guizhouprovinsens statligt ägda metallurgiska avdelning. Den hade 3255 anställda och 1384 pensionärer.

En bloggare avslöjade att fabrikens värde år 2005 uppskattats till över 100 miljoner yuan av sakkunniga, men att den såldes för bara 30 miljoner. Detta har kallats för ett slöseri med statliga medel.

Reportern ringde värderingsfirman Asset Appraisal Company i Guiyang och mark- och resursdepartementet för Guizhouprovinsen, men fick inget svar.