Prokommunistisk ledares uttalande upprör allmänheten i Hongkong
Den 16 maj marscherade en grupp demokratiaktivister till kontoret för DAB (Democratic Alliance for the Betterment and Progress of Hong Kong) för att protestera mot dess ordförande Ma Liks uttalande om 4 Juni-massakern 1989. (Foto: Epoch Times/Wu Lianyu)


Med den artonde årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg i antågande fällde den prokommunistiska alliansledaren Ma Lik en offentlig kommentar där han förnekade att massakern ägt rum. Hans uttalande har lett till allvarlig kritik från allmänheten.

Ma Lik är ordförande för DAB (Democratic Alliance for the Betterment and Progress of Hong Kong). Förra tisdagen kommenterade han i en pressrelease att enligt hans uppfattning var händelserna den 4 Juni 1989 ingen massaker. Han förnekade att kroppar brändes på Himmelska fridens torg och att tanks körde över och dödade kinesiska medborgare. Han krävde också att Hongkongs utbildningsbyrå skulle göra denna åsikt till officiell.

Civil Human Rights Front publicerade ett uttalande där man krävde att Ma Lik skulle be om ursäkt offentligt för kommentaren. I uttalandet stod bland annat, ”Sedan Hongkong lämnades tillbaka till Kina för tio år sedan har regeringen försökt pracka på allmänheten ‘patriotisk utbildning’ och försökt skyla över de misstag som kinesiska regeringen begått i det förflutna.

Denna typ av utbildning är hjärntvätt. Ma Liks kommentar förstärker ytterligare sådan oriktig utbildning och täcker sanningen med lögner.”

Southern Democratic Alliance, China Democratic Party Hong Kong Branch och andra demokratiaktivister, publicerade ett gemensamt uttalande där man fördömer Ma Liks kommentarer och kräver att han ber om ursäkt och avgår. I uttalandet stod, ”Det är vår övertygelse att kommunismens auktoritära och våldsamma natur var skälet till massakern den 4 juni. Vi uppmanar härmed det kinesiska kommunistpartiets ledare att överge kommunismen och ge tillbaka det kinesiska folket frihet och fred.”

Szeto Wah, ordförande i Hong Kong Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China (the Hong Kong Alliance), sade att Ma Liks kommentarer var skamlösa. Szeto Wah sade, ”Detta är en form av mord, ett mord på offrens själar. Det är att strö salt i såren på offrens familjemedlemmar. Det är en förolämpning mot alla med samvete runt om i världen. Därför kallar jag det skamlöst.”

I Hongkong ordnar tiotusentals personer aktiviteter varje år till minne av offren för massakern. Szeto Wah ifrågasatte vad uppsåtet var med Ma Liks kommentar så nära den artonde årsdagen av händelsen. Han menar att avsikten är att förvränga historien och göra reklam för det kinesiska kommunistpartiet.

Efter händelsen erkände Ma Lik att hans uttalande kan ha varit förhastat och lättsinnigt, men han vägrade att erkänna att hans synsätt var felaktigt. Hong Kong Alliance planerade vid tidpunkten för artikelns författande att protestera utanför DAB:s högkvarter på fredagen och kräva en offentlig debatt med Ma Lik.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-5-19/55509.html