Project X – Hemmafesten


  • Produktionsår: 2012
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Nima Nourizadeh
  • Medverkande: Thomas Mann, Oliver Cooper, Jonathan Daniel Brown, Kirby Bliss Blanton, Martin Klebba, Dax Flame fl.
  • Kommer ut: 120822

Man behöver inte ha varit i USA för att veta att high school-fester ofta är vilda och dekadenta, eftersom vi sett så mycket av det på film och TV. Den här filmen handlar hur som helst om den ultimata high school-festen. Det är dekadent, innehållslöst och bitvis tråkigt till och med.

I trailern till den här filmen nämndes det att den är producerad av mannen bakom ”Baksmällan”(”The Hangover”, Todd Phillips, USA/Tyskland, 2009). Detta är fullkomligt korrekt, då Todd Phillips har producerat denna film. Men det är också missvisande, eftersom man då förväntar sig att få se en yngre variant av ”Baksmällan”. Producent och regissör är nämligen inte samma sak. Phillips är den kreativa kraften bakom ”Baksmällan”, då han regisserade den. Den här filmen har han dock bara producerat, vilket betyder att han har haft det största ekonomiska ansvaret, så som att fixa finansiering från en studio och se till så att filmen blir gjord. Detta är ett stort ansvar; utan producenten kan en film aldrig bli gjord. Men det är högst ointressant för filmens kreativa process.

Filmen handlar alltså om en high school-fest som blir mer och mer kaotisk allteftersom kvällen framskrider. Nu har jag beskrivit vad filmen handlar om. För det är inte mer komplicerat än så. Ungdomarna dricker, dansar, hånglar, har sex, tar ecstacy, badar nakna i poolen och så vidare. Vid ett tillfälle dyker Martin Klebba upp och är arg. Han är för övrigt det enda halvkända ansiktet i hela filmen; han spelar dvärgen Marty i ”Pirates of the Caribbean: Svarta pärlans förbannelse (”Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl”, Gore Verbinski, USA, 2003) och i de två följande filmerna. I de underhållande piratfilmerna spelar han en av Jack Sparrows mest trogna följeslagare. I den här filmen spelar han en karaktär som bara kallas ”Angry Little Person” (= Arg Dvärg) i eftertexterna. Det är på den nivån den här filmen ligger.

Man har lagt ner mycket energi på att få filmen att se ut som om den är filmad av personer på plats. Det ska föreställa att mycket av filmen är filmad av Dax (Flame), medan resten av fotot är taget från iphone-kameror och nyhetsklipp. För att förstärka effekten av att allt i filmen har hänt på riktigt har man dessutom valt nästan helt okända skådespelare, vilket är anledningen till att Klebba är det mest kända ansiktet i hela filmen.

Det största problemet
är att filmen inte har någon handling. Själva idén med en fest som spårar ut till en sådan grad att polis och nyheter dyker upp, är egentligen inte så dum. Men utan intressanta karaktärer och en handling som kan engagera, faller hela filmen platt. Trots att en massa knasiga saker händer under festen, blir man snart uttråkad, eftersom det inte finns något sammanhang. Det har gjorts många bra filmer om vilda festnätter, varav en av de senaste är ”Take Me Home Tonight”, (Michael Dowse, USA/Tyskland, 2011). ”Project X” är dock inte en av dessa filmer. Det är knappt en film.