Programledares svärmor gripen för anmälan mot förre kommunistpartiledaren
Sheng Xiaoyun, svärmor till den i Taiwan välkände programledaren Ben Hedges, sitter för närvarande frihetsberövad i Kina. (Fotot används med tillåtelse av Ben Hedges)


Kinesiska myndigheter har fört bort och frihetsberövat svärmodern till den New York-baserade journalisten Ben Hedges. Orsaken är att hon lämnat in en anmälan mot kommunistpartiets förre ledare, Jiang Zemin.

Sheng Xiaoyun greps av säkerhetspolis i den skola i staden Daqing i Jeilongjiangprovinsen där hon arbetar, vid 15-tiden den 21 oktober. En timme senare bröt sig polisen in i hennes hem och konfiskerade två datorer och en skrivmaskin. Sheng hålls i skrivande stund frihetsberövad i Dulituns interneringscenter.

Gripandet av Sheng är det senaste i raden där kinesisk polis griper falungongutövare för att de lämnat in anmälningar till åklagare om att de ska utreda Jiang Zemin för folkmord och brott mot mänskligheten.

Falungong är en andlig metod som har förföljts i Kina sedan juli 1999. Nästan 4 000 utövare har dokumenterats dött efter tortyr, och hundratusentals är frihetsberövade, enligt falungongsajten Minghui. Dessutom tros tiotusentals ha dödats i hemlighet av staten för sina organs skull.

Programledaren Ben Hedges och hans fru, Crescent Dai (Fotot används med tillåtelse av Ben Hedges)

Programledaren Ben Hedges och hans fru, Crescent Dai (Fotot används med tillåtelse av Ben Hedges)

Ben Hedges, Sheng Xiaoyuns svärson, kommer från Storbritannien och leder “A Laowai’s View of China & Taiwan”, ett populärt kinesiskspråkigt program på kanalen NTDTV. Han är välkänd i Taiwan, och flera medier där har också rapporterat om gripandet. NTDTV är en del av Epoch Media Group, som även Epoch Times tillhör.

Både Sheng Xiaoyu och hennes make Dai Yi har tidigare förföljts svårt för sin andliga övertygelse. De har fått sina karriärer förstörda, och Sheng torterades också 2002 när hon satt frihetsberövad på en så kallad drogavvänjningsklinik i Harbin, enligt Minghui. Enligt polisen ska Sheng släppas inom tio dagar, men Hedges sade att det inte har hänt i många andra liknande fall.

Många som uppskattar Ben Hedges program på NTDTV har skrivit uppmuntrande meddelanden på programmets facebooksida. Hedges tänker publicera en video om gripandet av svärmodern, sade han till Epoch Times. Dessutom tänker han kontakta sin kongressledamot i USA för att be honom skriva till Heilongjiangprovinsens lokalregering och till Kinas ledare Xi Jinping.

Rapportering av Frank Fang och Larry Ong