Professor emeritus om Shen Yun: "Enastående och sann konst"
Professor emeritus Einar Häckner såg Shen Yun Performing Arts föreställning den 5 april på Cirkus i Stockholm. (Foto: Epoch Times)


Professor emiritus Einar Häckner såg Shen Yun Performing Arts föreställning den 5 april på Cirkus i Stockholm tillsammans med sin fru Amy.

– Det var enastående. Detta tycker jag är sann konst. För mig är konst något som berör, något man alltid kommer att minnas. Den här föreställningen är sådan, sade han.

Förutom koreografin och danserna berörde musiken Häckner särskilt mycket.

– Musiken var helt ny för mig, men jag njöt av den väldigt mycket och den passade bra till de historier som berättades [i danserna]. Den är extremt välkomponerad, sade Häckner och fortsatte:

– Föreställningen skiljer sig mycket från andra shower som visas på västerländska teatrar. Jag gillar att det är så annorlunda, speciellt och berörande att se på. 

Shen Yuns hemsida förklarar också fenomenet:

”Just förmågan att förena
dessa två system till ett sammanhängande helt, och skapa en ny och harmonisk klang, är det som gör Shen Yun Performing Arts Orchestra unik. Effekten uppnås på följande sätt: en västerländsk filharmonisk orkester utgör stommen medan traditionella kinesiska instrument framför melodierna.”

Vad gällde dansernas sätt att beröra, förklarade Häckner:

– Dansarna visar sina känslor i själva rörelserna. De uttrycker sina tankar och vad de känner med hjälp av sina kroppar och genom koreografin. Det är härligt, jag älskade det.

Häckner syftar på
något som beskrivs på Shen Yuns hemsida. Där förklaras att klassisk kinesisk dans består av tre delar, varav en är ”stil”:

”Stil” är en specifik kinesisk term som bäst kan beskrivas som en slags inre själ eller ande. ”Stil” handlar om ens inre: andning, tanke, utstrålning och känslouttryck. Det kan uttryckas som att själen leder hållningen och hållningen ska tolka själen.

Shen Yun Performing Arts har tre kompanier som samtidigt turnerar på olika håll i världen. 

Europaturnén år 2012 har sin sista föreställning på Cirkus i Stockholm i morgon eftermiddag. Nästa anhalt på turnén är Palais des Congrès i Paris, Frankrike den 10 april för att avslutas i London 12 – 15 april.


För mer information om Shen Yun Performing Arts och traditionell kinesisk kultur, världsturnén 2012, biljetter och datum:
sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts.

Mary Lee & Veronica Örfelth rapporterade