Professionell violinist: “Det är absolut en sexa på en skala ett till fem”
Leon Igudesman, violinist i San Francisco Opera Orchestra (Foto: Abraham Thompson/Epoch Times)


Sista kvällen Shen Yun Performing Arts framträder i Opera House i San Fransisco får föreställningen sex av fem stjärnor, av Leon Igudesman, violinist i San Francisco Opera Orchestra, och veteran som teaterbesökare.

– Åh, det är absolut en sexa, från ett till fem är det en sexa, sade Igudesman.

Kvällens föreställning var en multidimensionell, berikande upplevelse för Igudesman.

– Den är fantastiskt. Den berikade mig för den gav mig ett nytt perspektiv på den kinesiska kulturen, kinesisk folkmusik, kinesisk dans och kinesisk historia, sade Igudesman.

Med ett känsligt öra för orkestermusik fann Igudesman att Shen Yun-orkesterns kombination av västerländska och traditionella kinesiska instrument var som en väv utan sömmar.

– Jag tyckte den var mycket homogen. Jag kände inte att det var två olika grupper, det lät verkligen som en orkester. Det lät mycket bra, sade Igudesman.

Igudesman tyckte mycket om de kinesiska melodierna:
– Det kändes som att i dansen och också i musiken, användes de traditionella kinesiska melodierna. Jag tyckte mycket om dem alla.

Framträdandet gav Igudesman ny förståelse för traditionella kinesiska instrument.

– För mig personligen var den kinesiska delen mer intressant eftersom jag spelar västerländsk [orkestermusik] hela tiden, men till exempel kinesiska fioler och kinesiska blåsinstrument var väldigt intressanta och fina att höra.  Den ”kinesiska fiolen”, eller erhu, är ett 2-strängat instrument som ger ett melankoliskt ljud som är både efterhängset, vackert och gripande.

– Ibland far jag till Chinatown med mina kinesiska vänner. Vi äter lunch i Chinatown. Jag ser gatumusikanter där som inte är så bra, men nu, här, hör jag mycket bra kinesiskt yrkesutövande, den kinesiska fiolen som den ska låta, vilket är mycket trevligt, sade Igudesman.

Igudesman kommenterade speciellt Plum Blossom Dance, där dansarna använder den kinesiska solfjädern för att få in ytterligare känsla i dansen.

Shen Yun-föreställningarna har även projicerade animerade bakgrunder som kompletterar dansstyckena med hisnande scener.

De här bakgrunderna imponerade på Igudesman:
– Det var mycket vackert visuellt, sade han.

– Det är en fantastisk föreställning. Jag skulle önska att det var fler barn här eftersom den inte bara är bra för vuxna, utan visuellt är den också mycket imponerande.

De animerade bakgrunderna ger ytterligare djup, där mystiska gudomar flyger in på scenen och i vissa danser visar bakgrunderna den region av Kina som skildras i dansen.

Igudesman kommenterade det här samspelet mellan scen och bakgrund och tyckte det var andligt berikande:

– Det har en djupare mening som vi inte längre har mycket kvar av i våra liv. Vi har text, iphone, popmusik men det vi saknar är den andliga delen, förstås, och det ligger mig varmt om hjärtat som musiker, som artist.

Shen Yun presenterar traditionell kinesisk kultur, begrepp som att gott belönas och ont bestraffas, och att andliga varelser hjälper till att rädda mänskligheten ingår i den traditionell kinesiska kulturen och porträtteras på scenen.

Igudesman tog med sig följande från föreställningen:
– Vi borde alltid återvända till vårt andliga liv i motsats till vårt materiella liv och det kommer att göra oss lyckliga.

Den här idén förklarade Igudesman närmare, då han tror att våra liv är en värdefull gåva och döden bara är betalning för den gåvan:

– Det är så döden ska kännas, så att fara till himlen och att dö är inte nödvändigtvis en sådan hemsk sak, den kan vara något mycket vackert.

Igudesman sade att han ska kom till nästa Shen Yun-turné i San Fransisco och då tar han med sig sina kollegor.

– Jag skulle säga att den var överraskande bra, och jag ska rekommendera alla mina kollegor, musiker inom klassisk musik, att komma hit, avslutade Igudesman.

 

Abraham Thompson och Dean Tsaggaris rapporterade.

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts. För mer information se hemsidan www.ShenYunPerformingArts.org

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/48412/