Pris till modiga kvinnor
Yolanda Becerra, ordförande för Organización Feminina Popular, tog igår emot Per Anger-priset på MR-dagarna i Stockholm. (Foton: Sofia Partanen/Epoch Times)


På tisdagen delades det årliga Per Anger-priset ut under människorättsdagarna i Stockholm. Priset som överlämnades av kronprinsessan Victoria togs emot av ordföranden i Organización Feminina Popular – Yolanda Becerra från Colombia.

Organización Feminina Popular bildades 1972 i några av Colombias fattigaste kvarter. Från början var det ett soppkök där många kvinnor arbetade frivilligt för att hjälpa de behövande. Med åren har verksamheten utvecklats till att omfatta juridisk hjälp, sjukvård, media, utbildning och ungdomsverksamhet. Över tre tusen kvinnor är nu medlemmar och sex hundra grupper inom organisationen kämpar för att få slut på kidnappningar, tortyr och mord i det våldsdrabbade landet.

Vardagens Colombia präglas i mångt och mycket av våld. För närvarande dominerar paramilitären många delar av landet och civila utsätts regelbundet för hot, tortyr och till och med mord. Yolanda Becerra blev så sent som den fjärde november hotad till livet då två maskerade män stormade in i hennes lägenhet, hotade med pistol och krävde att hon skulle upphöra med sitt arbete för mänskliga rättigheter.

I sitt tacktal på Stockholmsmässan igår tackade Becerra den svenska regeringen, svenska Amnesty och sin mor, som hon ville ha med sig på scenen, för hennes moral och värderingar som starkt bidragit till dotterns engagemang. Enligt Becerra finns ingen demokrati i Colombia, trots att landet ses som en demokrati av det internationella samfundet. Becerra uppmanade det svenska folket att inte längre erkänna den sittande regeringen i Colombia.

– Sluta legitimera den så kallade demokratiska regeringen, sade hon.

Enligt Becerra är många av de våldsamma aktörerna även är aktiva inom administrationen.

– Regeringen ljuger om demokrati, jag är ett levande bevis på detta. Vi vill att ni sätter press på de styrande så att vi kvinnor kan få syssla med det vi föddes till – livet och hoppet, avslutade hon.

Per Anger-priset instiftades 2004 av den svenska regeringen och delas ut varje år till en person eller organisation som verkar i Per Angers anda för humanism och demokrati. Per Anger initierade de svenska räddningsaktionerna av judar i Budapest under andra världskriget och är känd för att ha prioriterat andras säkerhet före sin egen.


Priset överlämnades av kronprinsessan Victoria.

Priset överlämnades av kronprinsessan Victoria.