Pressfriheten ifrågasätts efter APEC-blunder
Epoch Times-journalisten Sarah Matheson på APEC International Media Centre efter att ha tagits bort från mediabevakningen av säkerhetsansvariga på grund av kinesiska påtryckningar. (Foto: Epoch Times)


De grönas parlamentsledamot i New South Wales Ian Cohen säger att inblandningen från den kinesiska delegationen under pressbevakningen av APEC-mötet i Australien är ”frustrerande”.

Cohen utfärdade ett uttalande efter att en ackrediterad journalist från Epoch Times samt minst två andra medier den 9 september avsiktligt hindrats från att fotografera den kinesiske kommunispartiledaren Hu Jintao vid slutceremonin i regeringshuset.

Bland de drabbade medierna fanns Sydney Morning Heralds fotograf Quenton Jones och Indonesiska RCTI TV. Båda var tvungna att skaffa sig bilder från annat håll och var arga över sättet de behandlats på.

Epoch Times-reportern Sarah Maree Matheson sade att andra medier fanns vid hennes sida när man bad henne att flytta till en annan plats. Några minuter tidigare hade australisk säkerhetspersonal kommit till henne och öppet medgett att de fått ”enormt mycket ovett från kineserna” på grund av hennes närvaro vid evenemanget.

Utrikesdepartementets (DFAT) representant Paul Malloy meddelade att säkerhetsfrågor hanterades av åklagarens kontor, som har koppling till premiärminister Howards kansli.

När man den 12 september frågade den allmänna åklagaren Glen Paul om saken, visste han inget om händelsen utan sade att man kommer att göra en utredning.


Australiskt tillmötesgående ”oroväckande”

Cohen uttryckte oro över de australiska myndigheternas beredvillighet att underordna sig den kinesiska delegationen.

– Det är verkligen oroväckande om de australiska myndigheterna i själva verket agerade på ett sätt som hindrade yttrandefriheten under APEC-mötet, på befallning av den kinesiska regimen, sade Cohen.

– Kritik är den mest värdefulla aspekten i en demokrati och alla kommentarer om den kinesiska regimen borde obehindrat ingå i politiska och sociala aspekter i Australien.

Han poängterade också att alla mediarelaterade frågor skall skötas enligt australiens normer för kommunikation.

Enligt den senaste rapporten om ”frihetsindex” från Reporters Without Borders hamnar Kina på 163:e plats, vilket är bland de tio värsta lagbrytarna i världen. Australien är i samma index på 35:e plats.


Svartlistade medier under APEC

I förra veckan publicerade The Telegraph en rapport om ”en svart lista” på medier som den kinesisea ledaren Hu Jintao såg som ”hotfulla” på grund av deras fria rapportering om kinesiska frågor.

Listan som hanterades av utrikesdepartementet hade beteckningen ”KINESISK MEDIA – registrera inte” och innehöll 14 mediaorganisationer som skulle uteslutas från ”högnivåevenemang”, rapporterade tidningen.

Epoch Times var bland dem trots att ha fått fullständig ackreditering från högsta myndigheter.


Upprepning av tidigare misstag?

Samtidigt varnade den besökande kanadensiske människorättsadvokaten Davis Matas, att mediabehandlingen under APEC-mötet liknade händelser som skedde i hans eget land under 1997-års APEC-toppmöte i Vancouver.

För ett årtionde sedan tillmötesgick Kanada krav från Indonesiens diktator Suharto genom att attackera protesterande och använda våld för att få bort dem från konferensplatsen.

Matas bad västländer som Australien att gå i en positiv riktning när man har att göra med diktaturregimer som Kina, genom att uppmuntra mer demokratiska ansatser i stället för att kompromissa med länders friheter.

Översatt från version