Positivt gensvar på kyrkliga drop in-vigslar
I några kyrkor i Holmsund och Umeå finns drop in för giftermål vid nyåret. (Foto: Epoch Times)


Under 2015 ägde ett antal drop in-vigslar rum i Sverige. Gensvaret har varit positivt och på nyårsafton håller svenska kyrkan i Umeå och Holmsund öppet i tre kyrkor för giftassugna par och deras gäster.

Många par vill gifta sig men fortsätter som sambo utan att komma vidare till äktenskapet. Det kan vara mycket som hindrar, till exempel ekonomin, olika åsikter eller att det helt enkelt känns för krångligt och stort.

– Äktenskapet är betydelsefullt. Det ger en ram för livet tillsammans som kan skapa trygghet, frihet och glädje. Så mitt råd till alla par blir: Nu kör vi! säger Anders Sandberg, en av prästerna som viger på nyårsafton, i ett pressmeddelande.

Fakta: Giftermål drop in
Du behöver två saker för att kunna gifta dig:
Giltig hindersprövning och legitimation.
Hindersprövning skaffas hos Skatteverket. Det kan ta ett par veckor att få den. Om det är ont om tid är det därför bättre att gå in på närmaste skattekontor.

I Holmsunds kyrka vigde man 18 drop in-par på midsommarafton i år.

– Jag har sällan varit med om att möta så många glada och förväntansfulla människor på samma dag. Det var tydligt att det passade många brudpar att gifta sig på det sättet, säger Björn Kling, en av två präster som jobbade den dagen.

Efter den succén bestämdes att man skulle göra om drop in-vigslarna till nyår. Tanken fanns även hos svenska kyrkans personal i Umeå. Ur det föddes idén att samarbeta kring hela arrangemanget.

– Vi vill att alla som kommer före klockan 15 ska få gifta sig, och därför bestämde vi att hålla tre kyrkor öppna, istället för två som vi först tänkte, säger Lisa Tegby, som jobbar på nyårsafton i Umeå stads kyrka, till Epoch Times.

Hon har träffat många som inte har haft stort engagemang i Svenska kyrkan men som ändå uttrycker att de gärna vill gifta sig där eftersom den tar äktenskapet på allvar.

– Vi vill hjälpa folk att leva i kärlek och samhörighet. Kyrkans syn är att Gud skapat människan, och vill man dela livet med någon är det naturligt för oss att välsigna och uppmuntra detta, säger Tegby.

Fakta: Hindersprövning
För att få tillåtelse att gifta sig kan man inte vara nära släkt med varandra.
Man måste vara minst 18 år gammal, och får inte redan vara gift eller ha ett registrerat partnerskap.

På Svenska kyrkans hemsida för drop in-vigslar finns konkreta instruktioner och annat viktigt som gör bröllopet roligt, enkelt och lätt att genomföra.

– Vi upplever att fokus ibland hamnar på fel saker, som själva bröllopet och arrangemanget. Det här är ett sätt att underlätta för de som känner så, säger Yannick Delmart, på Svenska kyrkan, till Epoch Times via mail.