Politiska motiv tros ligga bakom arresteringar i Thailand
De senaste arresteringarna av Falun Gong-utövare följer på en tidigare aktion 2005. (Foto: Cindy Drukier/The Epoch Times)


En flykting som vandrade i flera mil för att undkomma förföljelse i Kina, har berättat om chocken av att arresteras och hotas med deportering av thailändsk polis.

De kinesiska myndigheterna nekade Zhao Shuqing pass och han tvingades genomföra resan till Thailand till fots. Vid ankomsten fick han flyktingstatus via FN och fann sig till rätta i Bangkok.

I fredags arresterade emellertid thailändska specialagenter honom och ytterligare 21 kinesiska flyktingar i två omgångar. De internerades i ett center för utvisade flyktingar.

Alla de fängslade var Falun Gong-utövare som varit involverade i en publikation om de kinesiska myndigheternas kränkningar av mänskliga rättigheter. Falun Gong är en andlig utövning som snabbt blev populär i Kina under 90-talet. Innan kommunistregimen förbjöd metoden 1999 fanns där uppskattningsvis 100 miljoner Falun Gong-utövare.

Kritiker hävdar att den thailändska militären arrangerat arresteringarna under påtryckningar från den kinesiska ambassaden.

Under den första arresteringsvågen kl 11.30 sattes 13 utövare i polisbilar då de genomförde en stilla protest utanför Kinas ambassad i Bangkok.

Senare under eftermiddagen arresterades ytterligare nio Falun Gong-utövare då de delade ut informationsblad vid en av Bangkoks turistattraktioner.

Zhao torterades i ett kinesiskt arbetsläger i ett års tid, år 2000, efter att ha gripits på Himmelska fridens torg då han protesterade mot regimens bannlysning av den fridfulla utövningen 1999.

I ett samtal med Epoch Times från Bangkok, berättade Zhao att han inte kunde tro att den thailändska polisen skulle arrestera honom efter vad han fått uppleva i Kina.

– När jag flydde från Kina fick jag inget pass, jag var tvungen att gå över gränsen i Yunnanprovinsen till fots vilket var mycket farligt. Sedan dess har jag glömt vad rädsla är. Vare sig jag är rädd eller inte var jag tvungen att fly från Kina.

Efter den andra omgången av arresteringar lyckades Zhao och en annan flykting förhandla med polisen så att de frisläpptes istället för att föras till utvisningscentret som de andra.

Alla de övriga, som fortfarande satt fängslade då denna artikel skrevs, hade alla formellt erkänts som FN-flyktingar bortsett från två som för närvarande är i processen att söka asyl.

Trots detta tilläts inte FN:s representanter från flyktingkontoret i Thailand att träffa de internerade.

En talesman från Thailands ambassad i London bekräftar arresteringarna och säger att huruvida de sänds tillbaka till Kina eller ej beror på om de kom in olagligt i landet och om de bedöms utifrån ”behöver speciellt skydd”.

Thailand har inte skrivit under den internationella flyktingkonventionen så det framgår inte tydligt efter vilka kriterier personer döms, men källor nära knutna till ärendet tror inte att det finns någon anledning till oro.

– Vi har inte haft några tidigare fall där registrerade flyktingar deporterats tillbaka till sina hemländer, säger FN:s Giuseppe Vevinchenis som jobbar med ärendet. Dock kan det hända att de hålls kvar där en längre period. För närvarande måste vi ta hand om personer med andra nationaliteter som har varit där längre än i ett år.

FN har försett de båda flyktingarna som ännu inte erhållit full flyktingstatus med papper som skyddar dem från att deporteras.

Zhao är orolig för hur länge hans vänner kan komma att hållas internerade.

– Även om de inte riskerar att utvisas tillbaka till Kina så vill jag inte att de ska förlora sin frihet i det här landet, säger han. Jag vet vad det innebär att vara en person utan frihet.

Zhao tror att arresteringarna genomförts på befallning av den kinesiska ambassaden på grund av de blivit alltmer störda av arbetet för mänskliga rättigheter som gruppen varit involverad i.

I december 2006 mottog den thailändska Falun Gong-föreningen hotsamtal på kinesiska, troligen från ambassaden, där man varnade gruppen för att deltaga i offentliga aktiviteter i firandet av kungens födelsedag.

Senare hörde thailändska tjänstemän av sig och meddelade att Falun Gong-utövarna inte fick delta eftersom polisen var rädda att utövarnas medverkan kunde förstöra relationerna med Kina.

Den kanadensiske människorättsadvokaten David Matas, som tidigare undersökt förföljelsen av Falun Gong, sade:

– Kina vägrar Falun Gong-utövare att förnya passen. Det är en form av förföljelse. Thailands regering har blivit en av Kinas kommunistpartis förlängda armar istället för att tjäna allmänhetens intressen. Thailands regering måste agera i thailändarnas intresse istället för att tjäna som en brutal diktaturs förtryckarararm.

I december 2005 internerades en annan grupp Falun Gong-utövare. Bland dem fanns den 14-åriga Wang Anqi, som arresterades tillsammans med sina föräldrar. Trots att hon senare frigavs satt hennes föräldrar fängslade i ytterligare fem veckor innan familjen kunde återförenas och bosätta sig i Norge.

Nu, vid 16 års ålder, säger hon:

– De tryckte oss mot en lastbil och immigrationscentrets chef sade till mig att jag kunde gå eftersom jag inte var tillräckligt gammal för att fängslas. Jag kunde inte bestämma mig, jag visste inte om jag skulle vara tillsammans med mamma och pappa i fängelset eller vara fri, ensam utanför. Jag visste inte vilket som var bäst. Det var den svåraste tiden i mitt liv, speciellt när jag var ensam på nyårsafton.

En talesman för den thailändska specialpolisen i Bangkok bekräftade att man genomfört arresteringarna men kunde inte ge några ytterligare kommentarer.

En talesman för Thailands premiärminister sade att det handlar om säkerhetsansvar. Han tillade att de inte haft någon kännedom om arresteringarna eftersom de inte rapporterats i thailändsk media.

Thailands ambassad nekar till att det funnits någon överenskommelse mellan Thailands regering och Kinas ambassad angående Falun Gong.

Översatt från version