Polisen positiv till strategi för unga


Många barn och ungdomar far illa eller riskerar att fara illa ute i samhället, men det finns ingen myndighet som ensamt tar ansvaret för detta och det är något som måste prioriteras, enligt polisen.

– Samarbete finns idag, men inte överallt och inte i tillräcklig utsträckning. Därför är jag väldigt glad att vi nu har en strategi för barn och unga som riskerar att fara illa som ska införas på bred front, säger rikspolischefen Stefan Strömberg.

Strategin återfinns i en gemensam rapport från Socialstyrelsen, Myndigheten för skolutveckling och Rikspolisstyrelsen.

Nedan följer några händelser som inrapporterats till polismyndigheter runt om i landet:

Dalarna. Rådjuren rör sig i skymningen och i gryningen och det fick fem bilister erfara på morgonen i går, den 24:e. Mellan klockan 6:05 och 9:20 inrapporterades viltolyckorna. Trafikskadade djur ska inte ligga och plågas vid våra vägar och de får inte heller utgöra risk för ytterligare trafikolyckor. Djuren får inte lämnas åt sitt öde utan ska polisanmälas, ring 112. Jägare kom för att avliva de påkörda djuren. Ingen människa skadades.

Västra Götaland, Torslanda. Det finns fler djur som är ute och rör på sig på morgonkvisten och vissa av dem av väldigt udda art. I Torslanda vandrade en pingvin omkring på en parkeringsplats. Djuret togs om hand av en tillkallad fågelexpert.

Stockholms län, City, 16:08. På Smålandsgatan stod en bil nära en värdetransport. Ett vittne uppgav att det fanns en pistol i bilen. Värdetransportens personal kom tillbaka till sin bil och de lämnade platsen. Då följde den misstänkta bilen efter. Vid centralbron stoppades bilen med tre personer i och de greps för förberedelse till grovt rån.

Västerort 20:10. Här hade Stockholmspolisen inte samma tur. Här larmade en värdetransport om skarpt rån vid Kista gallerian. Gärningsmännen var beväpnade med automatvapen och de fick med sig en värdeväska. Som tur var blev ingen fysikt skadad.

Kronoberg, Ingelstad. Priset på koppar har lett en del tjuvar till att stjäla koppar från alla tänkbara ställen. Till exempel stals i Ingelstad en kopparkabel och dessutom gjordes skadegörelse på en grävmaskin.

Värmland, Filipstad. Men så lätt ska det inte vara att stjäla koppar och andra tjuvar har blivit tagna av polisen. En polispatrull stoppade en bil på riksväg 26, vid en genomfart i Filipstad. I bilen fanns tre män från Bulgarien och den var fullastad av misstänkt stulen koppar.