Polis i Sverige och Norge jagar terrormisstänkt
Polisen har ökat närvaron på kritiska platser som tunnelbanan efter att Säkerhetspolisen på onsdagen höjde hotnivån. (Foto: Mikael Iso-Oja /Epoch Times)


Polisen söker en man misstänkt för förberedelse av terrorbrott. Flera medier har publicerat uppgifter om att mannen, som är anhållen i sin frånvaro, samt en bild på honom som var avsedd för poliser i yttre tjänst.

Mannen är i 25-årsåldern och medlem av terrornätverket IS. Terrormisstanken, är enligt Expressen av den lägre graden, skäligen misstänkt,

Inrikesminister Anders Ygeman sade vid en presskonferens på onsdagskvällen att mannen kan vara i Sverige, men att det inte är säkert att han är det.

Enligt norska NRK finns det misstankar om att mannen kan befinna sig i Norge. Den norska polisen bistår den svenska i sökandet.

Misstanken mot honom är en av flera faktorer, inte minst de allvarliga attentaten i Paris i fredags, som ligger till grund för att säkerhetspolisen på onsdagen för första gången höjde hotnivån till en fyra på den femgradiga skalan.

Utöver jakten på den misstänkte terroristen har polisen utökat bevakningen av kritiska platser, såsom riksdag och regering, knutpunkter i kollektivtrafiken och stora arrangemang.

– Allmänheten kommer att märka av en ökad polisiär närvaro på publika platser och vid vissa byggnader. Det kan finnas anledning till en skärpt vaksamhet, men i övrigt är vår bedömning att människor kan leva på samma vis som vanligt, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, på polisens webbplats.

Polisen har förberett en särskild utredningsorganisation tillsammans med Säkerhetspolisen, som leder förundersökningen om förberedelse av terrorbrott.

Regeringen kommer med anledning av det höjda terrorhotet att tidigarelägga åtgärder mot terrorism. Bland annat kommer denna månad ett nytt lagförslag om grovt vapenbrott för innehav av handgranater och liknande som idag inte omfattas av den lagen, och före jul ska riksdagen få ett förslag på kriminalisering av terrorresor. Det planeras också ett lagförslag om missbruk av pass, sade Ygeman på onsdagskvällen. Den gränskontroll som infördes förra veckan kommer även sannolikt att förlängas.

Regeringen har tidigare beslutat att hjälpa till med utbildning av kurdiska peshmergasoldater i kampen mot IS i Irak. Den insatsen föreslås förlängas till 2016.