Plugghästen - Uppsalas symbol
En gammal och en nytillverkad plugghäst. (Foto: från Plugghasten.se)


I Uppsala har entusiaster jobbat för att ta fram en symbol för staden. Den blev 16 kilo tung och associeras med domkyrkan, studentlivet och Linné – en variant av Linnés studiestol, vilken han kallade för plugghästen.

Carl von Linné (1707-1757) var sin tids främste botaniker. I Uppsala har man fortfarande ångan uppe efter Linnéjubiléet år 2007. Linnévänner, Uppsalabor och initiativrika entreprenörer har tagit fram en souvenir för staden Uppsala med Linné i tankarna.

Souveniren blev en studiestol, en sådan som Carl von Linné hade i mitten av 1700-talet. Sådana lässtolar hade funnits i utländska kloster och universitetsbibliotek sedan 1200-talet fram till mitten av 1700-talet. 

När munken läste satt han på en pall som hörde ihop med ett bord. Linné lät tillverka en sådan bänk och han tyckte så mycket om den att han använde den både vid studier och vid sina föreläsningar. Han kallade den för sin plugghäst.

Resonemanget kring Uppsalas souvenir var att knyta den till universitetsstudier, studentlivet och domkyrkan. Stolen är ergonomisk och funktionell vilket är bra för studenten, samtidigt knyter man an till historien, med Linné och hans plugghäst.

Den här plugghästen kan man tillverka själv, ritningen finns att tillgå på nätet. Den går även att köpa som byggsats. Beroende på vilket material som används, hur man stoppar sitsen och om den målas, kan stolen få ett unikt utseende. 

Förutom att den ska bli en symbol för Uppsala finns en förhoppning om att plugghästen ska komma in i klassrummen. Miljön skulle bli tystare, inget slamrande med bänklock. Stolens utformning med en riktigt stoppad sits och utan ryggstöd är dessutom bra för de studerandes ryggar då de mår bra av rörelse.

I ett pressmeddelande ser vi att alla bakom Plugghästen siktar högre. De siktar på att den här historiska bruksmöbeln ska bli en framtida svensk profilprodukt. Därför kommer IKEA och dess grundare Ingvar Kamprad att få en Linnaeus Lap Top Desk, en plugghäst för datoranvändare, i juletid.