Planet med 900 000 år lång omloppsbana upptäckt
En konstnärlig tolkning av planeten 2MASS J2126. (Neil James Cook /University of Hertfordshire)


Ett team av astronomer har upptäckt det största hittills kända solsystemet, där det kan ta nästan en miljon år för planeterna att fullborda sin omloppsbana runt stjärnan.

En av planeterna, benämnd 2MASS J2126, är belägen närmare 1 miljard kilometer från solsystemets centrum, eller 7 000 astronomiska enheter (AE). En AE definieras som avståndet mellan jorden och solen.

Planeten är belägen så långt från stjärnan att den under lång tid troddes vara en ”fritt flytande planet” eller ”ensam planet”, som inte tillhörde något solsystem.

– Det här är det mest vidsträckta planetsystemet som hittills upptäckts, och båda medlemmarna [stjärnan och planeten] i det har varit kända i åtta år, men ingen har tidigare gjort kopplingen mellan objekten. Planeten är inte riktigt så ensam som vi först trodde, men den har definitivt ett rätt extremt distansförhållande, sade Niall Deacon i ett uttalande.

Det stora avståndet mellan den drivande planeten och stjärnan innebär att omloppsbanan tar lång tid, mycket längre än i vårt solsystem. Man beräknar att det tar 900 000 år för 2MASS J2126 att fullborda en omloppsbana. Som jämförelse tar det ett år för jorden att kretsa runt solen, och för Pluto, som är längs bort i vårt solsystem, tar det ”bara” 248 år.

För en hypotetisk invånare på denna planet är stjärnan i hans solsystem så avlägsen att han inte skulle tro att den hade någon direkt koppling till hans planet, utan bara var en av alla stjärnor på himlen.

Upptäckten att denna förmodade ”ensamma planet” faktiskt roterar runt en stjärna är en riktig present för astronomerna, som har upptäckt ett antal andra förmodade ”ensamma planeter”. Upptäckten tyder på att dessa planeter också kan tillhöra solsystem.