Pionjär prisades av Kungen
Vasilios Zoupounidis har precis mottagit Carl XVI Gustafs pris som Årets Nybyggare Pionjär. (Foto: Li Cheng, NDT TV)


Telekomföretagaren Vasilios Zoupounidis fick under måndagen ta emot priset ”Kung Carl XVI Gustafs hederspris Årets Nybyggare Pionjär” ur Konungens hand på Stockholms slott. Priset är ”ett led i arbetet med att lyfta fram goda exempel och förebilder bland personer med utländsk bakgrund i Sverige”.

– Det känns roligt för mig att få det här priset från Hans Majestät. Det är roligt för mig och för mina medarbetare; ungefär hälften av dem är också invandrare. Så det här är ett väldigt glädjande pris för oss att få, säger Vasilios Zoupounidis.

– Samtidigt är det roligt att vi blir uppmärksammade för allt hårt arbete vi har lagt ner. Idrottsmän har som mål att tävla för att vinna priser, men en entreprenör tänker inte på priser, utan man jobbar på och sliter hårt för att man vill bygga det man vill bygga. Så det här kom som en jätterolig överraskning.

Det var intresset för kinesisk kultur och ett engagemang för mänskliga rättigheter som gav honom tanken att starta ett företag. Han tänkte att det behövs mycket pengar för att kunna göra skillnad.

Sales Competence Sweden AB heter det företag som grekiskfödde Vasilios Zoupounidis startade 2004. Företaget blev småföretagens telekompartner. De får en kontaktperson inom telekombranschen så att kunden istället effektivare kan använda sina egna resurser på det de kan.

Genom åren har företaget varit engagerat i att informera, främst kineser, om situationen för mänskliga rättigheter i Kina. Bland annat har information faxats direkt in i Kina. Företaget stöder fri kinesisk media – såväl dagspress som TV, och har organiserat presskonferenser för att uppmärksamma det kinesiska kommunistpartiets brott mot mänskliga rättigheter.


Årets Nybyggare Pionjär, Vasilios Zoupounidis med sin fru Carita, har Årets Nybyggare Nystart Victoria Soudavnaya bakom sig. (Foto: Li Cheng, NTD TV)

Årets Nybyggare Pionjär, Vasilios Zoupounidis med sin fru Carita, har Årets Nybyggare Nystart Victoria Soudavnaya bakom sig. (Foto: Li Cheng, NTD TV)

Vasilios Zoupounidis har även studerat traditionell kinesisk medicin och är utbildad akupunktör. Intresset för kinesisk kultur har han burit med sig sedan barnsben.

Det intresset har säkert inte minskat eftersom företaget under flera år har sett till att Svenska Dafaföreningen fått möjlighet att bjuda in världens främsta traditionella kinesiska dans- och musikkompani – Shen Yun Performing Arts. Gruppens vision är att återupprätta den traditionella kinesiska kulturen som idag förtrycks i Kina.

Idén med Sales Competence AB visade sig vara god och sex år senare, 2010, hade företaget en omsättning på 86 Mkr.

Det har gått väl för invandrarkillen som kom till Sverige som treåring från diktaturens fattiga Grekland. Efter att ha träffat människor som blivit fängslade och torterade i diktaturens Kina vill han hjälpa till, och den drivkraften är stor.

Kanske är det så att ”gott belönas med gott”.