Petitionärer i Peking bröt sig ut ur "svart fängelse"
Petitionärer bröt sig ut ur ett utomrättsligt så kallat svart fängelse i Peking den 31 januari 2013. På detta arkivfoto lutar sig petitionärerna Chen Bixiang (t.v.) och Yu Hong ut ur fönstren till ett svart fängelse i Peking i januari 2012. (Foto tillhandahållet av en anonym källa i Kina).


Hundratals frusna, hungriga och törstiga petitionärer, som låsts in för att de krävt ersättning efter att ha behandlats felaktigt av staten, bröt sig ut från ett inofficiellt häkte i Peking på fredagen.

Mellan 600 och 700 arga petitionärer stod utanför häktet och blockerade trafiken för att väcka uppmärksamhet för sin situation. De sade att de under det kinesiska nyårets alla helgstängningar fick små matransoner, inget vatten och inga täcken, rapporterade Radio Free Asia (RFA).

Minst 1 000 petitionärer hade hållits inspärrade i Majialous bistånds- och assistentcenter i flera dagar när hundratals av dem bröt sig ut, berättade petitionären Ying Ligang från Jiangxiprovinsen för RFA.

”De ropade slagord som uppmanade president Xi Jinping att stoppa korruptionen och ge dem tillbaka deras mänskliga rättigheter”, förklarade Ying. ”De sjöng till och med ’Internationalen’ och blockerade trafiken i flera timmar”, sade han.

’Internationalen’ anses vara det kinesiska kommunistpartiets nationalsång. Med dess uppmaning ”Upp, trälar uti alla stater”, avsåg fångarna från det svarta fängelset troligen att identifiera sig med dem som partiet uppmanar till revolt och kasta partihymnen tillbaka i ansiktet på partitopparna.

De hade kommit till Peking under det kinesiska nyåret då de hoppades kunna söka sin rätt hos myndigheterna eller få sina klagomål uppmärksammade. Istället blev de infångade och låstes in i Majialou, ett svart fängelse i förortsdistriktet Fengtai.

”De gav oss bara två ångkokta bröd och en bit skinka och en liten påse med inlagd senapsrot, och låste sedan in oss i många timmar”, beklagade sig Wang Yan, en av de petitionärer som tagit sig ut, för RFA.

”Vi stod inte ut. Vi blev arga och tog oss ut”, fortsatte hon. ”Det fanns inget vatten att dricka och inga täcken. Luften var fruktansvärd och vi kunde inte sova”.

”‘Infångarna’ kom in och misshandlade några petitionärer”, sade Wang. ”I går var det en petitionär som fick ett hål i huvudet när de slog honom”. ‘Infångarna’ är i stort sett inhyrda ligister som skickats av lokala tjänstemän för att föra bort människor från deras område och hindra dem från att protestera.

Hon berättade för RFA att petitionärerna konfronterade polisen och de tjänstemän, som försökte tvinga dem tillbaka till deras celler, och varnade dem för att använda våld.

”Vi sade att vi har fått nog av orättvisor, och om ni börjar trakassera oss igen så kommer det inte att finnas någon annan utväg för oss än döden”, sade Wang.

Majialou, ett svart fängelsekomplex bestående av sju våningar höga byggnader, fungerar skenbart som ett center för hjälpbehövande och hemlösa. Centret befinner sig utanför det officiella rättssystemet och fungerar som ett utomrättsligt interneringsområde för petitionärer och demonstranter.

Petitionärerna får
i de flesta fall aldrig en chans att utöva sin grundlagsenliga rätt att driva sin sak hos kommunistpartiet, utan förs i stället tillbaka till sina hemorter av inhyrda ligister, polis och tjänstemän som skickats för att eskortera dem tillbaka.

Fastän kommunistpartiet har meddelat att petitionssystemet ska reformeras är rättsaktivister skeptiska till att reformer kommer att ge petitionärerna någon rättvisa eller lösa deras problem.

Översatt från engelska