Pentagon uppmanar allierade att intensifiera sin insats i Libyen
En förstörd byggnad syns vid distriktet Bab al-Aziziya där diktator Muammar Gaddafi har sin bas, den 7 juni. (Foto: Imed Lamloum / AFP / Getty Images)


Efter att styrkor lojala till Libyens ledare Moammar Gaddafi satt igång ett nytt angrepp på Misrata i onsdags, bad USA:s försvarsminister Robert Gates Natos allierade att göra mer i det hårt ansatta landet.

Endast åtta allierade i koalitionen med 28-medlemsländer är inblandade i det libyska uppdraget, sade en tjänsteman med inblick i situationen, till de amerikanska styrkornas presstjänst.

– Om du är med i uppdraget och inte gör allt du kan, då bör du göra det. Och om du inte är med i uppdraget är det hög tid att du kommer med, sade tjänstemannen.

– För att upprätthålla manövern är det viktigt att alla gör sitt yttersta i den utsträckning de kan. Särskilt länder som tagit emot den värsta stöten har uppmanat dem att tänka på och fundera över hur de kan bidra, sade en inte namngiven tjänsteman till de amerikanska styrkornas presstjänst, (American Forces Press Service).

Nyhetsbyrån AP rapporterade att tjänstemannen nämnde att fem nationer; Tyskland, Turkiet, Spanien, Polen och Nederländerna, borde dela mer av bördan för flyganfallen. Tjänstemannen anmärkte att ytterligare hjälp inte är absolut nödvändigt för de kommande tre månaderna av Natos flyganfall.

Spanien, Nederländerna och Turkiet har flugit i icke-stridande uppdrag men bör få medverka vid genomförandet av attacker mot markmål, rapporterade AP. Tyskland och Polen har inte alls varit involverade i uppdraget.

Medan Natos styrkor funderar över hur man ska fördela ansvarsbördan avancerade tusentals Gaddafi-lojalister till den av rebellerna intagna staden Misrata på onsdagen och attackerade den från flera håll, rapporterade Al Jazeera-tv.

Gaddafis styrkor besköt staden på morgonen samtidigt som man sände stora mängder trupper mot staden.

– De använder nu luftvärnskanoner, berättade Abdulrahman, en talesman för rebellerna, för tv-stationen.

Attackerna följer i spåren av en Nato-ledd attack på Gaddafis ledningscentral i Tripoli, vilket föranledde den mångåriga ledaren att utfärda ett muntligt uttalande via statliga medier på tisdagen.

– Vi kommer inte att kapitulera, vi har bara ett val – ända till slutet! Döden, segern – det spelar ingen roll, vi kapitulerar inte!

Översatt från engelska.